Поништен и четврти тендер за набавку пасоша

0
606

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ поништила је и четврти тендер за набавку пасоша, и то након што је и компанија из Француске /Gemalto S.A. Meeudon / уложила жалбу, тако да грађани поново остају без пасоша.

Француска компанија уложила је жалбу јер је тендерска документација била, у најмању руку, сумњива и садржавала је услове које су могле испунити само три компаније у свијету.

Раније је донесена одлука да пасош за грађане БиХ остане исти, односно да технолошки процес израде и пресонализације пасоша буде идентичан процесу који се тренутно примјењује и који релизује компанија „Милбауер“.

Овакав процес израде пасоша у потпуности онемогућава прављење залиха бјанко пасошких књижица.

Израдом поликарбоната прозирне, вишеслојне танке фолије баве се искључиво три компаније у свијету, што знатно сужава конкуренцију и БиХ доводи у неповољан положај.

Тендером је предвиђено да комплетна опрема за коричење, спајање, увезивање и ушивање пасошке књижице остаје у власништву добављача.

Прописану технологију могу понудити само три компаније у свијету, и то за цијену знатно већу у односу на друге еквивалентне технологије које користи цијели низ напредних држава Европе и свијета.

Поликарбонат, кажу саговорници „Аваза“, не користи ниједна европска држава, па ни САД.

Јавна набавка вриједна је 25,6 милиона КМ и она подразумијева израду и пресонализацију 1,3 милиона пасошких књижица у наредне четири године.

Максимална могућа цијена по једној пасошкој књижици је 19,72 КМ, док садашња цијена једне пасошке књижице, на основу уговора са компанијом „Милбауер“, износи 16,80 КМ.

Према тендеру, све активности у вези са набавком пасоша морају бити спроведене до 21. марта наредне године. Одабрани добављач до тог рока мора испоручити обрасце пасоша, те извршити све припремне радње, али није дефинисано када почиње тећи тај рок.

Међутим, рокове је могуће дефинисти тек када уговор са одабраним добављачем буде потписан.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: