Поповић: Људски фактор узрок пожара у “Енергоинвесту”

14.08.2019. 14:17
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Пожар који је у суботу, 10. августа 2019. године, избио у кругу бившег “Енергоинвест-РАОП” у Источном Новом Сарајеву, изазван је од стране људског фактора, нагласили су данас из Полицијске управе Источно Сарајево.

Начелник Сектора криминалистичке полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Небојша Поповић рекао је новинарима да је увиђај у кругу “РАОП” извршен у понедјељак, 12. августа, гдје је утврђено централно мјесто пожаришта.

– Надлежни тужилац се изјаснио да је узрок пожара људски фактор и полицијски службеници ПУ Источно Сарајево тренутно раде на документовању и прикупљању података на овом предмету – рекао је Поповић.

Поповић је додао да је у току предузимање мјера и радњи, те да ће након комплетирања предмета тужиоцу надлежног тужилаштва бити достављен извјештај о предузетим радњама.

Он је истакао да је по питању пожара на некадашњем “Енергоинвестовом” дому на Црепољском, општина Источни Стари Град, тек јуче извршен увиђај под надзором дежурног тужиоца и са лица мјеста су изузети одређени трагови који ће бити предмет вјештачења.

Поповић каже да је и даље у току прикупљање доказа и трагова, када је у питању случај са паљевином некадашњих студентских домова на Каловитим брдима и Корану, у Палама.

На питање како то да су трагови да је пожар у РАОП подметнут пронађени одмах, а да доказа о пожару на студентском дому на Корану још увијек, годину дана касније, нема, Поповић истиче да није увијек могуће одмах утврдити начин и мјесто настанка пожара.

Он каже да је некад уз присуство вјештака могуће утврдити одмах мјесто и начин настанка пожара, док се некад ни на након дужег времена не појаве конкретни докази или начин настанка пожара у одређеним случајевима.

Подсјећамо, у веома кратком времену, најприје је избио пожар на бившем дому студената у насељу Коран, бивша ратна болница и некада хотел у Палама, а затим годину дана касније избио је пожар и на другом студентском дому на Каловитим брдима, објектима који су данас у власништву општине Пале.

Информација, објављена у вечерњим сатима 4. августа, да бивши “Енергоинвестовом” дом на Црепољском, општина Источни Стари Град, гори, проширила се брзином муње и указала на низ нелогичности, с обзиром да је дом на Црепољском исто као и домови у Палама већ дуже времена празан, напуштен, са искљученом електричном енергијом и поставља се питање ко би и зашто запалио старе, пријератне и напуштене објекте.

Само неколико дана касније, у Источном Новом Сарајеву, у кругу бившег “РАОП” који је отхранио и запошљавао хиљаде становника овог дијела Сарајева прије рата, избио је пожар, који је убрзо утврђен да је настао од стране људског фактора.

Коментари 0
Повезане вијести
Локализован пожар у селу Кула Локализован пожар у селу Кула
Ухапшено осам људи у вези са пожаром у ноћном клубу Ухапшено осам људи у вези са пожаром у ноћном клубу
Расте број жртава пожара у ноћном клубу Расте број жртава пожара у ноћном клубу
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21h 33m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    19h 2m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 16m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    18h 20m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    9h 28m
    0