Порука јеромонаха Димитрија: “Падамо на првој лекцији, она се зове љубав”

20.03.2020. 20:56
0
ИЗВОР: Срна

Јеромонах Димитрије из манастира Тумане упутио је отворено писмо поводом епидемије вируса корона, истичући да је “рецепт против короне у нама”, упозоривши да је страх од короне надвладао сам себе отварајући пут у безнађе.

 – У животињској борби за животом, падамо на првој лекцији, а она се зове љубав. Замијењена самољубљем, наша антиљубав љушти полице маркета безобзирно и презриво не примјећујући ближњег. Толеранција се претвара у невиђену грубост, која поред погрдног ‘српског’ рјечника не преза ни од одмјеравања физичке снаге… И ова борба за ‘голи живот’ у виду пуњења остава и медикамената не би била ни сувишна ни страна, када би у питању било неко дивље племе из неке далеке нама непознате земље – навео је јеромонах Димитрије.

Он је указао да проблем настаје зато што је ријеч о хришћанском православном народу, чији је идентитет заснован и постоји већ вијековима на темељима јеванђељског начела живота.

За епидемију вируса корона, јеромонах Димитрије наглашава да је то изазов који представља искушење које треба препознати и борити се против њега.

Он наводи да се “у освиту нових технологија и достигнућа која су засигурно човјека подигла високо, чак и изнад очекивања”, јавио голим оком невидљив вирус.

– Страх од короне надвладао је и сам себе отварајући пут у безнађе, које је увијек праћено самодовољношћу и себичношћу – указао је јеромонах Димитрије, савјетујући да се против тога треба борити постом, молитвом, покајањем, читањем прикладне класичне литературе, нешто што је ведро, оптимистично

Он је нагласио да забрана кретања није ништа страшно.

– Пост је и нека наш подвиг буде да останемо код куће. Стиснимо зубе, издржимо. Лијепи су дани, ако имамо двориште – изађимо, погледајмо љепоту Божију. Када нам је тешко, бодримо једни друге, радујмо се једни другима. Ако је већ нека врста изолације, ту су и телефони и мејлови, па ћемо бар чути ближње – наводи јеромонах Димитрије.

Он савјетује да људи поштују препоруке љекара и да се људи савјесно понашају и због себе и ближњих.

О томе како се треба понашати у цркви, јеромонах Димитрије наводи да је Света тајна причешћа најјачи лијек, лијек бесмртности и вјечног живота.

– Када смо у храму, имајмо разумијевање једни за друге. Сами направимо ред… Ако нам се кашље, имамо марамицу. Док је изолација, изолујмо и ми лоше у себи. Умножимо љубав, вејру, наду, богољубље и човекољубље. Пост је – постимо и уздржавајмо се у име своје вјере од гријеха и зла. Рецепт против короне је у нама. Христос нам га је завјештао.

Коментари 0
Повезане вијести
Патроле полиције чуваће повратнике Патроле полиције чуваће повратнике
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 45m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    22h 28m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 45m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 43m
    0
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    18h 19m
    0