Прича о пет мајмуна: Како створити менталитет масе?!

0
360

Овај експеримент ће вас натјерати да добро размислите. Научници су постигли успјех помоћу једноставних задатака, а њихова идеја је била генијална

Група научника ставила је 5 мајмуна у кавез, а у средину мердевине са бананама на врху.

Сваки пут када се мајмун попне на мердевине, научници остатак групе испрскају хладном водом.

Послије неког времена, сваки пут када би мајмун покушао да се попне на мердевине, остатак групе би га претукао.

Након неког времена, ниједан мајмун се није усудио да се попне на мердевине, без обзира на искушење.

Научници су онда одлучили да у групу убаце новог члана. Прва ствар коју је нови мајмун урадио била је пењање уз мердевине, да дохвати банане. Остали мајмуни су га одмах претукли. Након неколико премлаћивања, нови члан је научио да не смије да се попне на мердевине, иако није знао зашто.

Други мајмун је замијењен и десило се исто. Чак и први мајмун је учествовао у батинама за другог мајмуна. Трећи мајмун је убачен – иста прича. Четврти је замијењен, а батинање је поновљено и на крају је и пети мајмун убачен.

На крају се добила група мајмуна која је, иако никада није добила хладан туш, наставила да туче било ког мајмуна који је покушао да се попне уз мердевине.

Да постоји могућност да се постави питање мајмунима зашто су тукли све оне који су покушали да се попну уз мердевине, сигурно би њихов одговор био: “Не знам. Тако овде ствари функционишу”.

Наравоученије:

Не пратите друге облике понашања, размислите прије него што слијепо прихватите одређени образац понашања.

Не пропустите прилику да ово прокоментаришете са другима, јер можда се многи питају зашто и даље радимо то нешто, иако за то постоји други начин.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име