Промјеном животних навика против карцинома

0
368

Близу 40 одсто смртних случајева узрокованих карциномом могло је бити спријечено уз једноставне измјене животних навика, резултати су најновијег истраживања.

Престанак пушења, здравија исхрана и мање алкохола утицали би на заустављање болести рака, које сваке године однесу 8,2 милиона живота широм свијета.

Научници тврде да су ове три животне навике главни кривци за 30,4 одсто смрти од карцинома, што је око 2,5 милиона, с тим да се показало да је дуван највећи непријатељ, пише “Дејли мејл”.

Пет других навика, укључујући прекомјерно излагање УВ зрачењу, гојазност и недовољно физичке активности, криви се за 14,4 одсто смртних случајева, односно 1,2 милиона живота.

Истраживачи медицинског института “Бергхофер” у Бризбејну рекли су да је укупан број већи од 38 одсто јер многи смртни исходи укључују два фактора.

Чак и мале измјене помогле би у смањењу ризика од преурањене смрти од карцинома, тврде аустралијски истраживачи.

Гојазност и инфекције одговорне су за пет одсто смртних случајева, док се недостатак физичке активности криви за 0,8 одсто.

Истраживачи су, такође, утврдили да је већи број мртвих међу мушкарцима, јер они више пију и пуше, више проводе времена на сунцу и не хране се добро.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име