Промоцијом дипломаца почели Дани факултета

0
541

Промоцијом 175 дипломираних студената првог студијског програма, 45 мастера и 19 магистара наука данас је у Палама почело обиљежавање Дана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Од скромних почетака ратне 1994. године израсли смо у једног наставног и научног дива на којем на 17 студијских програма студира око 2.000 студената и ради 150 наставника и сарадника„, рекао је декан Филозофског факултета Драга Мастиловић.

Он је навео да се тренутно ради на лиценцирању студијског програма за француски језик и свјетску књижевност који би био компатибилан са програмом једног од најстаријих европских универзитета у Поатјеу, у Фрацуској.

План је да то буду прве заједничке дипломе„, рекао је Мастиловић и додао да се пуно ради на међународној афирмацији Филозофског факултета и Универзитета у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, промоција је само дио Дана Филозофског факултета у оквиру којих ће данас бити отворена изложба радова студената Ликовне академије из Требиња, те одржано пјесничко вече Ђорђа Сладоја, а сутра ће бити настављени низом пригодних манифестација.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић истакао је да је Филозофски факултет највећи по броју студената и студентских група.

Грујић је на промоцији саопштио да је Универзитет у Источном Сарајеву данас обавијештен да је уврштен у круг универзитета који могу да користе међународни знак и грб изврсности у истраживању.

Ми ћемо то сада користити на свим званичним документима, тако да ћемо бити препознатљиви као они универзитети који се баве истраживачким радом и који имају резултате. До 2020. године универзитети који не буду имали овај сертификат, према европским стандардима, неће моћи бити универзитети већ практично високе школе„, објаснио је Грујић.

Као најбољи студенти генерације данас су награђене Маријана Драгичевић, са студијског програма математика и рачунарство, која је дипломирала просјечном оцјеном 9,89, друга по успјеху је Дамјана Трифковић, са студијског програма разредна настава и просјечном оцјеном 9,86, а трећа је Милица Бошковић, са студијског програм математика и физика и просјечном оцјеном 9,84.

Студент генерације Маријана Драгичевић рекла је да је било потребно много рада и труда да би постигла овај успјех.

Не постоје границе за оно што желимо и рад се дефинитивно исплати„, истакла је Драгичевићева, која жели да се и даље усавршава у научној области коју је изабрала, због чега је уписала мастер студије.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: