Проналасци које су изумиле жене

0
511

Поједини изуми које су осмислиле жене могу се поредити са највећим мушким именима као што су Никола Тесла, Алфред Нобел и многи други.

Њихове идеје су промијениле тадашњи живот, али се у великој мјери и данас користе. Иако их свакодневно користимо, мало ко зна да их имамо захваљујући женским идејама.

Брисачи на аутомобилу

Мари Андерсон давне се 1903. године сјетила како би брисачи на аутомобилу били изузетно корисни.

Шипку с гуменим додатком који пријања на стакло патентирала је годину касније. Иако је њена идеја уврштена у серијску производњу тек неколико деценија касније, данас вожњу у лименом љубимцу не можемо нити замислити без њеног једноставног, али врло важног изума.

Монопол

Елизабет Меги главна је и одговорна за једну од најпопуларнијих друштвених игара свих времена.

Ова игра се оригинално звала “The Landlord’s Game” и осмишљена је, односно патентирана 1903. године. Иако је данашња намјена добра забава и дружење с породицом и пријатељима, ова дизајнерка игру је осмислила како би демонстрирала трагичан ефекат који доноси похлепа и грамзивост.

Соларно гријање

Мађарица др Марија Телкес одговорна је за први систем гријања на соларну енергију.

Године 1925. преселила се у САД и запослила на пројекту који се бавио искључиво овом проблематиком. Године 1940. развила је и учинила доступним први соларни систем гријања за домаћинства, а у реализацији пројекта јој је помогла још једна успјешна жена, архитекта Еленор Рејмонд.

Пиво

Иако са сигурношћу не можемо тврдити ко је заиста први произвео пиво какво са ужитком пијемо у данашње вријеме, подаци до којих су истраживањима дошли историчари говоре како је то била жена, тачније жене.

Наиме прије 7000 година у Месопотамији жене су биле задужене за производњу пива. Била је то вјештина коју су знале само припаднице љепшег пола. Пиво се тада сматрало божјим даром, а судећи по његовој популарности данас, остало је једно од најпопуларнијих пића свих времена, а све захваљујући вриједним женским рукама.

Противпожарне степенице

Прве противпожарне степенице на спољној страни зграде, које би у случају опасности попут пожара требало да олакшају евакуацију, 1897. године је изумила Ана Конли. Њену идеју прихватили су бројни архитекти, а та идеја се одржала и до данашњег дана.

Панцирка

Вјеровали или не, заштитни балистички прслук, познатији као панцирка, изумила је жена.

Њено име је Стефани Кволек, а истраживање које је спровела резултирало је изумом панцирке, тачније материјала који се користи у њиховој изради. Изум је патентирала 1966. године.

Али то није био њен једини изум. У богатој, 40 година дугој каријери ова жена је патентирала више од 40 различитих изума те је уврштена у “Inventors Hall of Fame”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име