Прославља се Света Петка Трнова, ове послове би данас требали избјећи

0
479

Српска православна црква прославља данас Преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова.

Света Петка је родом из Рима, потицала је из хришћанске породице и живјела је у другом вијеку послије Христа. Након смрти родитеља, имање је раздијелила сиромашнима и замонашила се.

Замонашивши се, проповиједала је забрањену Христову вјеру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцијеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповиједања хришћанске вјере затварана је, силно мучена и на крају је посјечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године. Њене мошти касније су пренесене у Цариград.

Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Тај дан се веома поштује у српском народу, иако није “заповједни празник” /црвено слово/. Понегдје се прослављају и завјетне и манастирске славе.

Празником Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали љетни “циклус женских празника”, коме припадају и Огњена и Блага Марија. Тада се избјегавају сви тежи послови у пољу и у кући.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мијешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

Наше прабаке су вјеровале да на данашњи дан никако не ваља мјесити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име