Први српски респиратор за 30 дана

29.03.2020. 14:28
0
ИЗВОР: Srna

Израда првог српског респиратора увелико напредује, а првих пет биће готово у рекордном року, до 30. априла, изјавио је Марко Панић из фирме "Смарт рисерч" из Института Михајло Пупин.

- У оквиру позива Фонда за иновациону делатност добили смо пројекат да развијамо респираторе у складу са условима у Србији. Добили смо рок који је стварно тежак, од 30 дана, али мислимо да је то изводљиво - рекао је Панић за Прву ТВ.

Он је објаснио да је циљ да се у задатом року развије првих пет функционалних уређаја, који ће касније бити тестирани и лако адаптирани за серијску производњу.

Владимир Нешић испред Института "Михајло Пупин" рекао је да је пројекција да ће бити могуће да се произведе од 10 до 100 респиратора дневно.

- Већ смо ступили у контакт са фирмама које тврде како могу да произведу 60 механичких делова респиратора дневно, који су највећи проблем овде - рекао је Нешић.

Он је позвао све који се баве производњом или набавком електромагнетних вентила, или мембранских пнеуматских пумпи, да се јаве Фонду да помогну.

Нешић је напоменуо како није искључено да ће се ангажовати намјенска и ауто-индустрија с циљем масовне производње респиратора и да ће тестирање морати да буде убрзано.

Коментари 0
Повезане вијести
Глумац Милан Лане Гутовић хитно прикључен на респиратор Глумац Милан Лане Гутовић хитно прикључен на респиратор
Србија: Трудница на респиратору у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Србија: Трудница на респиратору у КБЦ "Др Драгиша Мишовић"
На респираторима у Српској сваки десети пацијент који болује од короне На респираторима у Српској сваки десети пацијент који болује од короне
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 55m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    15h 32m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 20m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 13m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 4m
    0