ПУ ИС: За шест одсто мање кривичних дјела у Источном Сарајеву

0
350

На подручју које покрива Полицијска управа Источно сарајево за девет мјесеци регистровано 385 кривичних дјела, што је за 5,87 одсто мање него у истом периоду прошле године, рекао је данас начелник Управе Српко Косорић.

Он је на конференцији за новинаре на Палама изјавио да је поднесен 331 извјештај о почињеном кривичном дјелу и пријављено 347 лица, од којих 94 повратника и 14 малољетника.

Према његовим ријечима, у посматраном периоду од укупног броја кривичних дјела њих 167 било је по непознатом починиоцу, а од тога 157 из области општег криминалитета, пет из области Кривичног закона БиХ, четири против безбједности јавног саобраћаја и једно дјело привредног криминалитета.

Расвијетљеност кривичних дјела на подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево за девет мјесеци износи 61,71 одсто, а укупна расветљеност је 82,85 одсто.

“Безбједносна ситуација на подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево током девет мјесеци ове године била је на задовољавајућем нивоу”, рекао је Косорић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Источно Сарајево Небојша Поповић навео је да се највише кривичних дјела односи на област општег криминалитета – 296 или 76,8 одсто, затим 44 кривична дјела из области привредног криминалитета, 27 из безбједности саобраћаја, те девет кривичних дјела у вези са употребом опојних дрога и девет из Кривичног закона БиХ.

Када је ријеч о кривичним дјелима из области општег криминалитета, Поповић каже да је надлежним тужилаштвима поднесено 266 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 265 лица.

Поповић је рекао да су од кривичних дјела са највећим степеном друштвене опасности регистрована два кривична дјела убиства на подручју Пала и у Источном Новом Сарајеву, те једно убиство из нехата на подручју Рогатице.

Он је додао да су сва та кривична дјела расвијетљена, као и осам кривичних дјела из ранијег периода, и то три разбојништва из 2010. године, те два кривична дјела из 2013. године.

“Из области привредног криминалитета на нашем подручју евидентирана су 44 кривична дјела, а надлежном тужилаштву поднесена су 24 извјештаја против 36 лица”, рекао је он и напоменуо да укупна причињена материјална штета у извршењу ових кривичних дјела износи 1,64 милиона КМ.

Говорећи о кривичним дјелима злоупотребе опојних дрога, Поповић је навео да је за девет мјесеци регистровано девет кривичних дјела за које је тужилаштву поднесено девет извјештаја против 13 лица.

Укупна количина одузете дроге је 13,8 килограма марихуане, 78 грама хероина, 15 грама кокаина, те 14 грама спида.

У посматраном периоду, како је рекао, поднесено је седам извјештаја против десет лица осумњичених за кривична дјела из Кривичног закона БиХ, међу којима су три кривична дјела из области ратних злочина почињених на подручју Кисељака, Бусоваче и Фоче од 1992. до 1993. године.

Он је рекао да је на подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево регистровано и 19 самоубистава, која су починили 15 мушкараца и четири жене.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Бранимир Шеховац навео је да је за девет мјесеци у односу на исти период прошле године регистровано 14 одсто мање кривичних дјела нарушавања јавног реда и мира.

Говорећи о безбједности у саобраћају, Шеховац је напоменуо да је за девет мјесеци евидентирано 688 саобраћајних незгода, што је за седам одсто више у односу на исти период прошле године.

“У овом периоду евидентирали смо четири саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима, док је прошле године било шест смртно страдалих. Регистровано је укупно 19.864 прекршаја у саобраћају, што је више за 4,5 одсто, јер је у упоредном периоду било евидентирано 19.000 прекшаја”, рекао је Шеховац.

Према његовим ријечима, на подручју Управе за девет мјесеци евидентирано је 46 случајева насиља у породици, што је око 35 одсто више у односу на исти период прошле године.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име