Рад на црно у БиХ “гута“ милионе

0
311

У БиХ према процјенама без пријаве ради од 250 до 300 хиљада радника, од чега једна трећина за минималац, на чијим порезима и доприносима послодавци за један мјесец уштеде око 23 милиона КМ. У Републици Српској “на црно“ ради око 80. 000 радника.

Од 250 до 300 хиљада радника у БиХ хљеб зарађује радећи „на црно“, сретни што им се уопште пружила прилика да нешто зараде и тако прехране своје породице. С друге стране, директна штета ове појаве је што им се губи стаж и не могу да се лијече. А штете трпи и држава.

„Ако увидите само да тих 250.000 људи прима 390 КМ плату, а то је негдје 97 милиона на годишњем нивоу, за 12 мјесеци се губи око 230 милиона кроз порезе и доприносе“, објашњава Миладин Јовићић са Факултета пословне економије.

У Савезу синдиката Републике Српске истичу да је рад „на црно“ највише заступљен у области сезонског и теренског рада.

„Без уговора најчешће раде у сектору грађевинарства, трговине, угоститељства, пољопривреде, дрвној индустрији и услужном сектору с тим да не треба заборавити чињеницу да ипак у свакој дјелатности постоји“, каже стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске Божана Радошевић.

„Сви знамо да у неким добростојећим предузећима од инжињера до чистачице добијају 390 марака и на то се плаћа порез на доприносе. Морамо поштовати државу, а држава мора поштовати нас стварајући нам добре услове за рад, док ми морамо поштовати државу кроз пријављивање и плаћање пореза и доприноса“, сматра Јовичић.

Из Уније удружења послодаваца поручују да никада неће подржати рад „на црно“, али истовремено да процјене о броју непријављених радника нису реалне.

„Мислим да су процјене од 80.000 паушалне и да нису тачне. Не могу просто да вјерујем, а ако има, онда се поставља потање шта раде они који треба то да контролишу“, истиче Драгутин Шкребић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

А они који контролишу истичу да од оснивања Инспектората Републике Српске предано раде на сузбијању рада „на црно“. 31 републички инспектор рада годишње изврши око 7.000 контрола, каже портпарол Инспектората Душанка Макивић.

У прошлој години контролисано је 12 и по хиљада радника, од чега 803 нису имала закључен уговор о раду, док је у првом кварталу ове године од 4.000 контролисаних радника непријављено било њих 162.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: