Раднице кладионица у Републици Српској добиле отказ

25.03.2020. 15:54
5
ИЗВОР: Катера

На адресу редакције портала "Катера" стигле су поруке, у којим су нас читаоци обавијестили да су раднице кладионица у Републици Српској добиле отказ.

За разлику од Федерације БиХ, гдје су запослене у кладионицама добиле поруку да се требају два мјесеца одрећи плате како би сачувале своја радна мјеста, у Републици Српској су раднице исте фирме добиле отказ.

Као доказ послата нам је порука, "вибер" преписка директора са радницама са сљедећом информацијом:

„Поштоване колегинице и колеге,

Дужност ми је и обавеза да вас обавијестим да је управа наше фирме донијела одлуку о привременој обустави рада и одјави свих запослених као и одјави свих пословних јединица са 30. 3. 2020. године! Плате и доприноси биће уплаћене са 30. 3. 2020. године. Надамо се да ћемо наставити сарадњу у шестом мјесецу уколико буде било могућности, то јесте уколико се заустави епидемија корона вируса!“

- Давно се почело шпекулисати о затварању наше кладионице, чак су неки говорили да ће се то десити 1. маја, међутим нама се нико није оглашавао, ни директор нити било ко изнад њега. Нисмо вјеровале у те приче, али када је дошла ова ситуација, на дан када је објављено да се кладионице морају затворити, ми смо затвориле и отишле кућама - рекла је за "Катеру" радница једне од пословница "Спорт плус" кладионица, која је жељела да остане анонимна.

- Међутим, прије 3-4 дана се огласио директор са поруком да се кладионице затварају и да добијамо Рјешење о отказу и да је могуће да ћемо се можда вратити у 6. мјесецу. Ниједна кладионица ван Републике Српске, у Федерацији БиХ иста фирма „Спорт плус“, није урадила овако. Они су радницама дали неплаћено одсуство два мјесеца, а само су раднице у кладионицама у Републици Српској добиле отказ.  Нико не вјерује у причу да ће се кладионице поново отварати, нити да ће се раднице враћати.

Директор "Спорт плус" кладионице није желио много да прича о томе, на питања о отпремнинама и о томе да ли ћемо се моћи пријавити као технолошки вишак није одговарао, а чак мислим да ће нам дати да потпишемо споразумне уговоре, што ми нећемо прихватити. Једино нам је рјешење да изађемо у медије. Рјешења о отказу ћемо добити 31. марта, па ћемо тада знати шта ће у њима писати конкретно - изјавила је она.

Портал "Катера" је контактирао и директора кладионица „Спорт плус“ за Сарајевско-романијску регију Недељка Матића, који је за наш портал изјавио да фирме у Републици Српској, а колико је њему познато и у Федерацији, нису потписивале никакве уговоре са радницима, нити су им слали било какве уговоре, као што поједини медији пишу. 

- Тражимо рјешење како не бисмо отпуштали раднике пошто Влада Републике Српске није донијела никакву одлуку. Земље у региону, нпр. Србија, су већ донијеле одлуке да ће учествовати у губицима које имају послодавци који не раде никако. Ми смо нашли неки начин да исплатимо плате радницима, иако нису радили у марту мјесецу пуно радно вријеме, а од 15. марта нису радиле никако. Ми ћемо мартовске плате исплатити, априлске ћемо видјети на који начин ћемо исплатити, а у договору са Владом Републике Српске ћемо наћи неки начин – рекао је Матић.

Матић је, такође додао да фирма у Републици Српској има лиценцу до маја мјесеца.

- Увођењем новог Закона о играма на срећу нама је одузето право приређивања електронских игара, а самим тим нам је одузета и могућност приходовања, тј. могућност зараде. И да није било коронавируса, ја мислим да ми не бисмо могли наставити пословање, с обзиром на то да је монопол дат Лутрији Републике Српске, и да услове под којима Лутрија Републике Српске даје привређивачима игара на срећу нису могући, нису пововољни за позитивно пословање. Ја сам мишљења да бисмо самим тим, тј. губљењем лиценце били принуђени да затворимо фирму. Коронавирус ће само то убрзати па ћемо видјети шта ће бити даље – истакао је Матић.

Матић је навео да сама индустрија игара на срећу запошљава преко 3000 радника и да ће већина радника остати без посла када се заврши корона, јер нису у могућности да наставе пословање пошто су Влада Републике Српске и Народна Скупштина Републике Српске усвојили Закон о играма на срећу који није нимало повољан за приређиваче игара на срећу у Републици Српској.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Prosvetitelj 26.03.2020. 18:33
    Eno Pover trazi radnike.
  • Generic placeholder image
    Mitar 26.03.2020. 14:37
    Sigurno su te kladioničari tjerali da se kladiš,i gubiš novac,pa ih zato mrziš,a možda ti ne dozvoHljava vjeHra,da se klaHdiš,ahahaha
  • Generic placeholder image
    No name 26.03.2020. 10:40
    Hocu.
  • Generic placeholder image
    Mitar 25.03.2020. 21:27
    Ti ćeš sigurno biti sretan,kad propadnu!
  • Generic placeholder image
    No name 25.03.2020. 17:50
    Da Bog da im propale
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 40m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 48m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    23h 1m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 31m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 49m
    0