Радници „Митала“ у парку чекају одлуку

0
262

Око 150 радника „Акселор Митала“ аутобусима је из Омарске дошло у Бањалуку. Према Бањалуци је кренуло и пет рударских машина међу којима су три дампера. Полиција је бликирала дампере код Омарске.

Радници су се окупили у парку „Младен Стојановић“, а очекује се долазак још два аутобуса са радницима.

Предсједник Синдиката компаније „Арселор Митал“ Миланко Стојнић рекао је да 150 радника ове компаније протестују због намјере да 64.9 одсто акција основног капитала РЖР Љубија буде продато компанији Израел инвестмент група.

„Противимо се продаји 64,9 одсто акција Љубије јер неко ко их купи постаје власник 49 одсто капитала у заједничком предузећу са `Арселор Миталом` у Омарској“, појаснио је Стојнић, који са десетак радника Митала други дан протестује преко пута НС Републике Српске.

Радници “Арселор Митала” рано јутрос почели су да се окупљају у руднику Омарска са намјером да извезу рударску механизацију на улицу и блокирају саобраћај.

У први мах није познато да ли ће блокирати саобраћај у Омарској и пресјећи путни правац Бањалука-Приједор, или ће кренути за Бањалуку да машинама блокирају Приједорску петљу као што су раније најављивали.

Полицијска управа Бањалука у понеделак је обавестила Синдикат “Арселор Митала” да за блокаду Приједорске петље нису испуњени законски услови.

Међутим, радници су одмах казали да неће поштовати забране. Говорили су да уколико не буду могли да изађу с машинама на улицу, да ће пјешице кренути за Бањалуку, неки од њих и аутобусима пред Народну скупштину Републике Српске, што су, по свему судећи и испоштовали.

Између осталог, четворица радника штрајкују у Бањалуци испред НС Републике Српске.

„Тражимо да Влада повуче одлуку о продаји 64,99 одсто акција државног капитала док не добијемо чврсте гаранције за наша радна мјеста од експерата рударске, правне и економске струке. НЕЋЕМО ГЛАД и БИЈЕДУ“, пише на транспаренту, који су радници поставили испред НС Републике Српске.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: