Ратко Младић тражи одгоду изрицања пресуде

0
339

Одбрана бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића затражила је од Хашког трибунала да одгоди изрицање пресуде, која је заказана за 22. новембар, док оптуженог не прегледа тим српских љекара.

Младићеви адвокати Бранко Лукић и Драган Иветић су затражили од Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) да пресуда бившем команданту Главног штаба ВРС-а буде одгођена и да се поступак обустави како би се утврдило да ли је Младић уопштее здравствено способан за суђење, пренос БИРН.

Браниоци су затражили да Младића прегледају љекари из Србије- неуролог и кардиолог – у седмици која почиње 13. новембра, а да се пресуда одгоди док они не напишу налаз.

“Медицински налази показују озбиљну опасност обољења која би онемогућила Младићеву способност да учествује у поступку, односно да учешће у поступку даље нарушава његово здравље, до те мјере да се ризикује и смрт”, стоји у образложењу.

Одбрана понавља да Трибуналов секретаријат и притворска јединица “одбијају да сарађују” те да им доставе сву медицинску документацију.

Секретаријат Трибунала саопштио је прошлог мјесеца да је, насупрот тврдњама Одбране, оптуженом доставио цјелокупну медицинску документацију о Младићевој болести и лијечењу којем је подвргнут у судском притвору и болницама у Хаагу.

Младићеви адвокати су навели да је ово “неистина”.

Одбрана је недавно тражила да Младић буде пуштен на привремену слободу у Русију, тврдећи да је у Хагу лијечен на неадекватан начин. Судско вијеће је тај захтјев одбило, закључујући да је Младић у Хаагу лијечен на исправан начин и у складу с медицинским стандардима. Главни разлог за одбијање било је увјерење судија да није сигурно да би се Младић вратио с привремене слободе, упркос гаранцијама руских власти, будући да је до хапшења 16 година био у бјекству.

Браниоци су наговијестили да ће затражити да Младић буде пуштен на лијечење у Србију, будући су од власти у Београду затражили и добили државну гаранцију за привремено ослобађање.

Младић је прије хапшења, крајем маја 2011. године, преживио три мождана удара, а од тада је неколико пута био пребациван у хашку болницу “Броново” на испитивања и лакше интервенције. У јуну 2013. године, Младић се у судници захвалио Трибуналу и његовом медицинском особљу што су му “спасили живот” и “извукли га из гроба”.

По Одбрани, међутим, Младићево здравствено стање стално се погоршава, а усљед ризика од новог можданог удара или инфаркта, неопходно је болничко лијечење.

Суђење је почело 2012. године, а пресуда је заказана за 22. новембар ове године.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име