Рецепт за 70 година складног брака: Винка и Сава имају петоро дјеце, 15 унучади и 19 праунучади

21.02.2020. 13:18
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Деведесетогодишњи Винка и Сава Ковачевић из Бешке прославили су 70 година брака и за себе кажу да су најбогатији и најсрећнији брачни пар у Србији.

Ову тврдњу поткрепљују чињеницом да имају петоро дјеце, 15 унучади и 19 праунучади. Иако рођени давне 1930. године, Винка и Сава су и даље витални и кажу да су њихово здравље и њихов брак сачували слога и љубав према скоро 50 чланова најуже породице у које, наравно, убрајају и бројне снаје и зетове.

Обоје поријеклом из села Шадићи испод Власенице у источној Босни, Винка и Сава су се доселили у Бешку 1975. године и сада сви њихови потомци живе у том сремском селу, сем најстаријег сина, који је официр у Београду, пише Блиц.

Чувајте децу и здравље

Винка каже да је у животу свашта прошла, да је било лијепих и ружних тренутака, али да је сада најсрећнија и најбогатија жена јер су јој супруг, сва дјеца, унуци и праунуци живи и здрави.

– Читав вијек сам провела са дјецом. Бринула сам о кући и одгајала дјецу која су била изузетно добра. Сви су ме увијек слушали и никада нису правили проблема. Они су сви добили златну дјецу која ме исто слушају а слушају ме чак и ови најмлађи праунуци и сви воле да дођу код нас – са поносом прича Винка.

Упитана да ли има рецепт за тако дуг и складан брак, Винка каже да је у цијелој тој причи најважнија жена која је кључ и тајна успјеха.

– Једноставно, тајна успјеха је жена. Ко би други? Само ми жене знамо колико рада и труда уложимо у породицу и мени се све то срећом вратило, па живим складно и лијепо. Једино што могу јесте да посаветујем млађе супружнике да се слажу и чувају и да чувају своју дјецу и њихово здравље. Све остало дође само по себи – поручује Винка.

70 љета и 70 зима

Са њом је сагласан и њен животни сапутник Сава, који каже да му је брзо прошло 70 година заједничког живота и да су заједно свашта прегрмели за 70 лета и 70 зима.

– Винка је најзаслужнија за то што имамо тако добру дјецу јер сам ја био грађевинац и терен ме је водио од Чехословачке па све до Кувајта, тако да је највећи дио посла падао на њена леђа. Моја жена је увијек била мало строжија од мене према дјеци, али је зато од њих направила добре људе. Поред тога што је дјецу гледала, као млађи држали смо краве и свиње, радили смо и земљу. Већину ствари је моја Винка рјешавала и за то сам јој неизмјерно захвалан. Уз њу сам научио да човјек мора имати пуно стрпљења јер када имате породицу, једноставно не смијете да правите проблеме. Породица је увијек на првом мјесту и то се не смије заборавити – истиче Сава.

Сложна породица

Каже и да му је препуно срце што се редовно цијела породица окупља и што су тако сложни, али додаје да се понекад шале на његов рачун и питају га да ли може све да их попамти.

– Задиркују ме и питају: дједа, да ли знаш свима имена? Наравно да знам. Ипак, деси ми се некада да омашим неког од ових праунучића, али се послије сјетим па нам буде смијешно – кроз смијех додаје Сава.

Винка и Сава имају четири сина и једну кћерку од којих најстарији Петар Ковачевић каже да му скоро нико не вјерује када каже да му родитељи славе 70 година брака.

– Неизмјерно ми је драго што су дочекали такав јубилеј живи и здрави и што су нас дјецу, а ми нашу дјецу, научили слози и показали нам како треба живјети у браку. Код њих у кући је увијек весело јер сви воле да долазе. Хвала богу, има нас око 50 у породици и сви живимо близу једни других па увијек буде неког дружења – каже Петар.

Двориште ко обданиште

То нам потврђује и кћерка Пелка Радовић, која истиче да је било прелијепо одрастати у складној породици са четири брата у које гледа као у иконе.

– Ја сам мајка троје дјеце и бака седморо унучади. Моји родитељи су предивни и за 60 година живота нисам чула да су се свађали. Они су ми били узор и примјер како треба живјети у браку. И дан-данас се сви скупљамо код њих, а љети је поготово смијешно јер је двориште пуно дјеце па изгледа као обданиште. Још дођу пријатељи и комшије. И свима нам буде срце пуно. Поручила бих младима да рађају дјецу, да их буде што више и да пазе своје родитеље и да буду уз њих. Тако ће сигурно бити срећни – сматра Пелка.

Дејана Равњак је четврта по реду унука Винке и Саве и каже да јој је срце пуно што су сви заједно обиљежили велики дједов и бабин јубилеј зато што се наслушала разних тужних прича у којима су старији људи напуштени и препуштени сами себи.

Слика

– Ми смо сви уз бабу и дједа и цијело детињство смо код њих провели пошто живимо у комшилуку. Провели смо са њима пуно лијепих тренутака и не сјећам се да смо икада присуствовали било каквим свађама јер су имају складан и лијеп брак а нама унуцима су увијек све дозвољавали, без обзира на то што наши старији причају да је баба Винка понекад била строга. Према нама унуцима, а поготово праунуцима није никада и све смо смјели. Једино је дједа понекад викао да се утишамо када иду вијести на телевизији, а он не чује и то је било све – присјећа се Дејана кроз смијех и каже да је пресрећна због бабе и дједа.

Милостива свадба

У народу су познате сребрна свадба – 25 година брака и златна годишњица, када се прославља 50 година брака, али су ријетки срећници попут Винке и Саве који су након дијамантске (60 година брака) сада прославили и 70 година брака, такозвану милостиву свадбу ,а надамо се да ће дочекати и свадбу названу крунски драгуљ, која се слави на 75 година заједничког живота. У народу не постоје називи за дуже годишњице од наведених јер их вјероватно нико није доживио.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Колико четворочланој породици у БиХ треба новца за нормалан живот? Колико четворочланој породици у БиХ треба новца за нормалан живот?
Дунђерски - друго име за успјех Дунђерски - друго име за успјех
Оптужница због насиља над супругом и наношења тешких повреда дјетету у Источној Илиџи Оптужница због насиља над супругом и наношења тешких повреда дјетету у Источној Илиџи
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 54m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 18m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    12h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 24m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 5m
    0