Ријека Бистрица – краљица чистоће

0
632

Обилазећи природне љепоте наше општине, које засигурно спадају у једне од најљепших у Босни и Херцеговини, нађосмо се у кањону ријеке или рјечице Бистрице. Ова рјечица је посебна и драга по много чему.

Бистрица извире на Јахорини на надморској висини 1500 метара, 7-8 километара јужно од Пала. Спушта се лагано као мали поточић према кањону Паљанске Миљацке, низ обронке Јахорине. Неколико стотина метара од изворишта, још у вријеме Аустроугарске је изграђен модерни водовод, који је и данас у употреби и одакле се напаја дио старог Сарајева и дио Пала.

Улијевањем споредних вода и потока Бистрица прераста у рјечицу која послије јахоринског насеља Дворишта полако скреће поред главног магистралног пута у кањон Бистрице.

Ова природна оаза је још увијек сачувана од загађивања и прљања, захваљујући својој неприступачности. Бистрица је окружена густом шумом и стијенама у којима су се кроз вијекове формирале мале пећине, које користе животиње за станиште.

Температура на изворишту Бистрице износи око 7 – 8°Ц, а на разним мјестима водотока досеже до 14°Ц. Дужина тока Бистрице је 776 метара, а најљепши дио тока представља кањон кроз који ријека протиче.

Назив Бистрица је добила по својој бистрини и чистоћи. Рјечица је богата поточном пастрмком, па представља прави изазов за спортске риболовце. Бујан и риједак биљни и животињски свијет је одабрао ову ријеку за своје станиште.

Нажалост, Бистрици као и другим ријекама пријети опасност због велике сјече шуме на Јахорини и у близини њеног изворишта. Бистрица је у протеклих неколико година значајно изгубила на свом водостају и ако се у будућности значајније не посветимо заштити изворишта, овом природном драгуљу пријети нестајање.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име