Ријека Mиљацка и јама Kазани најмасовније гробице сарајевских Срба

0
882

Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић изјавио је да су ријека Миљацка и злогласна јама Казани на Требевићу најмасовније гробнице у које је бачено више стотина особа српске националности.

Он је навео да је свака масовна гробница доказ злочина, као и да се знало за више од 100 концентрационих логора за Србе. Он је прецизирао да је на гробљу Лав у једној гробници откривено 36 тијела, у другој 16, трећој 41, у селу Чемерно 20 тијела, а ту је још двадесетак српских села и гробница – Миље, Ледићи, Тошићи, Кртине, Прача, Кијево, Млини, Хотањ, Требечај, Пријесница…

Иванишевић је оцијенио је да је недавна посјета предсједника Србије Александра Вучића Источном или Српском Сарајеву изузетно риједак догађај за ових скоро три деценије, јер су претходне београдске политичке и државне екипе приликом посјете главном граду БиХ заборављале Источно Сарајево и Србе који од дејтонског прогона несељавају и живе у том дијелу града.

Он је у ауторском тексту за “Вечерње новости” подсјетио да су у рану јесен 2003. године обанарадовани ближи контакти и непосредна сарадња Београда и Сарајева као и да је то било у вријеме када су у Сарајеву проналажене и откопаване масовне гробнице.

Супротно алармантним ратним извјештајима о страдању муслимана, у свим гробницама су ексхумирана искључиво тијела српских жртава. До тада је већ откривено и откопано више масовних гробница побијених Срба“, рекао је Иванишевић.

Иванишевић каже да је по сарајевској “званичној” евиденцији у Сарајеву живот изгубило 3.573 грађана српске националности.

У нашим списковима се налази 7.428 или скоро дупло више имена Срба који су страдали у овом граду. Тек сад се сагледава шта су све Срби претрпјели током рата и шта им се догађало након потписивања Дејтонског мировног споразума, од страховитог страдања и жртава до игнорисања од неких представника властитог народа“, рекао је Иванишевић.

Он је нагласио да се, у том контексту, може сагледати колико за Србе из Источног Сарајева и за тај град значи недавна посјета предсједника Србије Александра Вучића.

Према Иванишевићевим ријечима, свакако да је то већ сада у љетопису Српског Сарајева уписано великим словима. “Он је тиме и нама Београђанима ублажио срамоту коју су нам, не нашом вољом својевремено нанијели наши званични представници”, закључио је Иванишевић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име