Родитељи дали бубреге и спасили живот синовима

17.09.2019. 20:00
1
ИЗВОР: Srpska.info

Радован Милићев из Мола и Ненад Џевердановић из Београда добили су од родитеља бубреге и још једну шансу за нормалан живот.

Двије трансплантације бубрега урађене су прошле недјеље у Клиничком центру Војводине (КЦВ) у Новом Саду, пацијенти се успјешно опорављају један поред другог у истој соби, а веже их и судбина да су им обојици донори били родитељи. Једном је живот продужио отац, другом мајка. Ово су само двије приче у мору сличних у којима родитељи у Србији ризикујући своје здравље донирају органе својој дјеци, не чекајући друге потенцијалне доноре.

Радовану Милићеву инфекција је прије двије година напала бубреге који су му на крају отказали. На дијализи је провео неколико мјесеци, али родитељи су одлучили да прекину агонију.

– На донора бих чекао ко зна колико. Оба родитеља су ми били потенцијални донори, али су се љекари одлучили за тату јер је био бољи кандидат. Трансплантација је урађена и мој отац Владимир (44) сада је добро. Отишао је кући из болнице. Нисам се бојао и надам се скором повратку кући – рекао је Милићев који је завршио економску школу.

Као и други бубрежни болесници на дијализи морао је да мисли при сваком гутљају и није смио да пије воду, али сада је због племенитости и храбрости оца, то вријеме иза њега.

Ненад Џевердановић с друге стране бубрежни је болесник више од деценије, а на дијализу је ишао око годину дана. Дијабетичар је од седме године и преживио је разне тегобе, попут оштећења вида и операције очију.

– Трансплантација је била најбрже рјешење. Отац ми је срчани болесник па су изабрали мајку Радмилу (67). Она живи у Неготину и пуштена је из болнице, али је још у Новом Саду на опоравку јер дуг је пут до куће. Имао сам тежи постоперативни период. Кажу ми неки који су прошли слично, да су наводно устали сљедећег дана, јели и пили, што није тачно. Потребно је дуже вријеме за опоравак. Сада могу да устанем, али је то и даље тешко – каже Џевердановић, иначе ИТ инжењер.

За двије године 49 трансплантација бубрега и пет јетре

Од 2017. у КЦВ је урађено 49 трансплантација бубрега и пет трансплантација јетре. Професорка др Едита Стокић, директорка КЦВ, каже да трансплантација бубрега представља најбољу методу лијечења терминалне бубрежне слабости. Оперативни поступак код обојице пацијената протекао је без компликација, док посттрансплантациони ток протиче стабилно.

– Резултати бројних студија показали су да ова метода лијечења обезбјеђује најдуже преживљавање и највећи квалитет живота. Увођењем савремених лијекова против одбацивања органа, трансплантација бубрега успјешна је код више од 95 одсто болесника – каже др Стокић.

 

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Bravo 18.09.2019. 09:00
    Roditeljska ljubav nema granice.
Повезане вијести
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват
Хиљаде дјеце у БиХ без родитеља, а њих више од 30.000 родитељи немају од чега да прехране и обуку Хиљаде дјеце у БиХ без родитеља, а њих више од 30.000 родитељи немају од чега да прехране ...
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 20m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 44m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    18h 13m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 50m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 31m
    0