РС: На боловању мјесечно 3.900 радника

0
245

Свакога мјесеца закључно са јуном ове године на боловању дужем од 30 дана било је 3.900 радника, што је за око 400 радника више у поређењу са истим периодом лани, а разлози одсуства са радног мјеста махом су била тровања, повреде, тумори, те трудноћа и породиљско.

Фонд здравственог осигурања РС за пола 2017. године биљежи раст броја радника на боловању дужем од мјесец. За разлику од прошле године, ове је на дужим боловањима било мјесечно око 400 радника више.

– Најчешћи узроци боловања су повреде и тровања, затим слиједе болести мишићно-коштаног система, тумори,  трудноћа, породиљско, те болести система крвотока – навели су у Фонду и додали да наведене групе обољења чине око 70 одсто узрока боловања.

Анализе Фонда показале су да се структура здравствених узрока изостанка с посла није значајније мијењала. Додају и да проценат боловања од 2,3 одсто у односу на укупан број радника спада у ниску заступљеност боловања.

То значи да су од 100 радника два одсутна с посла због болести, а број изгубљених радних дана због боловања лани је по запосленом износио 7,2 дана – рекли су у Фонду.

Трошак за боловања дужа од мјесец, која иду на терет Фонда, у првој половини ове године износио је 5,2 милиона КМ.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић каже да је очигледно да све више радника оболијева, поготово од најтежих болести.

Услови рада су све тежи, млада радна снага одлази из земље у великом проценту, па не чуди што се повећава број људи на боловањима – рекао је Фемић.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић истиче да послодавци који држе до својих предузећа и запослених немају проблем са трудничким и породиљским боловањима, јер је то сасвим нормална ситуација.

Лажна боловања

Дејан Мијић каже да послодавцима најтеже падају лажна боловања.

Увјерен сам да се љекарске комисије неће сложити с појмом лажних боловања, али немогуће је да неко буде способан да ради у приватној фирми, гдје је регистрован на два сата, а да се истовремено води на боловању у фирми гдје је стално запослен, а таквих случајева је све више – рекао је Мијић.

Истиче да су сви позиви послодаваца за ревизију таквих изостанака с посла били узалудни, те да комисија никоме није оспорила боловања за која су послодавци сумњали да су лажна.

Најчешћи узрок боловања (у %)

Повреде и тровања                                     20

Болести мишићно-коштаног система        18

Тумори                                                       13

Трудноћа, рађање и бабине                        11,3

Болести система крвотока                          10

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име