Русија буди наду у правду за генерала Младића

0
819

Оштре реакције из Русије на првостепену пресуду Хашког трибунала којом је некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић осуђен на доживотни затвор улива наду његовом тиму одбране да би у жалбеном поступку могло доћи до другачије одлуке судија.

“Поступак ће се тек захуктати у жалбеном процесу након што су руске институције оштро реаговале. У Савету безбедности Уједињених нација сада ће сигурно бити вођена битка у којој ће бити тражен одговор колико је Хашки трибунал генерално поступао у складу са прописима”, рекао је за “Глас Српске” један од Младићевих адвоката Милош Шаљић.

Предсједник руске Думе Вјачеслав Володин наложио је Комитету за међународне послове Думе да размотри приједлог о потреби да буде реаговано на пресуду генералу Младићу.

Појаснио је да то може довести до тога да Механизам за међународне кривичне судове, који ће наслиједити Хашки трибунал, постане много пажљивији приликом анализе пресуде Младићу и доношења коначне одлуке у жалбеном поступку.

На првостепену пресуду је оштро реаговало и Министарство иностраних послова Русије, које је оцијенило да је Хашки трибунал још једном потврдио пристрасност.

Предсједник Комитета Русије за одбрану генерала Ратка Младића Павел Дорохин најавио је да ће 4. децембра са генераловим сином Дарком Младићем одржати конференцију за новинаре, на којој ће изнијети истину о начину на који ради Хашки трибунал и о притисцима на генерала Младића.

Руски јавни одбор за одбрану генерала Младића саопштио је да је пресуда Младићу неправедна, неоснована, пристрасна и да представља наставак политике двоструких стандарда.

За жалбени поступак припрема се и правни тим генерала Младића. Шаљић је истакао да је на састанку чланова тима одбране одлучено да на његовом челу и даље буде Бранко Лукић, да је кобранилац Драган Иветић, а да чланови тима остану и двојица америчких адвоката. Шаљић је рекао да он и Миодраг Стојановић више неће бити чланови тима одбране због раније преузетих обавеза и да је договорено да нови тим састави и поднесе жалбу на првостепену пресуду.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић казао је да је на састанку тима одбране генерала Младића констатовано да првостепена пресуда може бити лако оборена ако се суд буде држао права и правде. Којић је након састанка у Хагу, којем је присуствовао и Дарко Младић, рекао да су тиму одбране већ познате кључне тачке на којима ће бити заснована жалба.

“Договорили смо се да ће Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и друге институције РС бити на располагању тиму одбране и да бар, ако не на други начин, у техничком смислу помогнемо у тумачењу одређених експертиза на којима су били ангажовани наши вјештаци у вези са Сребреницом, да би били побијени наводи из првостепене пресуде”, казао је Којић.

На састанку је закључено да ће, вјероватно, постојати могућност реконструкције ратних догађаја на сарајевској пијаци „Маркале“.

“Представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и тима одбране разговараће идуће седмице са вјештацима из Србије и упутити допис Министарству одбране Србије да би добили одобрење да реконструкција буде обављена евентуално на војном полигону у Никинцима, по истом принципу како је то урађено и у случају “Тузланска капија”, појаснио је Којић.

Низ доказа потврђује да је на “Маркалама” подметнута експлозија да би за страдање великог броја цивила била окривљена српска страна, као што је и званична верзија тог догађаја.

Случај смрти

Ненад Поповић из службе за медије Хашког трибунала казао је да би у случају да генерал Ратко Младић премине прије изрицања правоснажне пресуде, првостепена пресуда постала коначна. Милош Шаљић, међутим, наглашава да би у случају Младићеве смрти поступак био обустављен.

“Првостепена пресуда била би поништена, а поступак као да никако није ни вођен”, рекао је Шаљић.

Забрана љекарима

Милош Шаљић каже да би забрана српским љекарима да прегледају генерала Ратка Младића требало да важи до 29. новембра.

“Очекујем да ће српски лекари послије тог датума прегледати генерала”, рекао је Шаљић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име