Са Хрватском договорено смањење увозних такси

0
331

Након што је јуче у Сарајеву на састанку министара четири земље регије закључено да Хрватска мора хитно укинути дискриминаторске одредбе, министар Мирко Шаровић је данас преговарао с хрватским министром пољопривреде Томиславом Толушићем.

Договорено је да ће таксе бити смањене, али није договорено за колико.

Незванично, сагласни су да такса буде по једном транспорту односно камиону јединствена без обзира колико се врста воћа и поврћа превози.

Још нема договора колико ће се такса смањити, трага се за европским просјеком, сазнаје Клиx.ба.

О одлуци Хрватске која извознике о повећању увозних такси за 22 пута чиме земље регије ставља у неповољан положај, наставиће се консултације.

У Хрватској је ступио на снагу Правилника о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима чиме су накнаде за инспекцијски надзор с 12 евра повећане на 270 евра.

Подсјећамо, у згради Парламента БиХ тим поводом су се јуче, на позив министра вањске трговине Мирка Шаровића састали министри трговине БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније.

Мирко Шаровић, Расим Љајић, Драгица Секулић и Љупчо Николовски потписали су заједничко писмо које су послали Европској комисији, а Хрватску су позвали да хитно укине дискриминаторске одредбе. Затражили су да цијена инспекцијског надзора одговара стварним трошковима поступка и буде усклађена с просјечним цијенама у земљама региона и ЕУ.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име