Салетова порука Хрватима: Нема оправдања за 1995.

0
339

“Сале Национале” открио хрватским новинарима шта мисли о чувеном одласку њихове репрезентације са постоља.

Александар Саша Ђорђевић данас је успjешни селектор  кошаркашке репрезентације Србије, а 1995. године био је лидер селекције СР Југославије која је у Атини тог љета освојила Европско првенство.

Док ових дана борави у Хрватској, као тренер Бајерна, “Сале Национале” осврнуо се и на моменат по којем у тој земљи памте турнир 1995. Наравно, у питању је силазак хрватске репрезентације са постоља због победе СР Југославије.

Ево шта је Ђорђевић у интервјуу за портал index.hr рекао о томе:

“Притисак државних врхова на спортисте био је велик, и не само тада. Сећам се како су Здовца уклонили из репрезентације Југославије из полуфинала у Риму. Био сам тамо, сви смо заједно плакали. Тако је било. Спортисти су се увек користили у разне националистичке сврхе и интересе. Неки паметнији су се искључили, неки су то радили из уверења, што је сасвим легитимно. Силазак с постоља? Не могу да кажем да је то био ружан чин, али је свакако био непримерен за једно тако велико такмичење. Нема оправдања. Ми то данас прихватамо као део лудог времена, али то је био непотребан потез. Исте године играли смо квалификације за Еуробаскет у Софији, а репрезентација БиХ није хтела да игра против нас из политичких разлога. Али хајде. Спортисти су често жртве јер се нађу у тим ситуацијама које их обележе или остану уцртане у њихов животопис”.

Ђорђевић је тамошњим новинарима открио и да су се Срби и Црногорци са једне и Хрвати са друге стране дружили у Атини.

“Истина је, било је напето, између нас и њих за вечером били су постављени други столови, звали смо их “ЕУ столови”. И те како смо се дружили и до данас смо остали добри пријатељи. То нам нико не може одузети. Исфорсирано су нас раздвојили, али наша пријатељства пре распада државе су много дубља и искренија. Спаја нас оно што смо заједно проживели”.

Хрвати Салета памте и по тројки на Еуробаскету 1997.

“Да, тројка Хрватској на Еуробаскету значила ми је много јер је била прекретница за наш српски, у оно време југословенски кошаркаши пут. Ко зна што би било да је било обрнуто. О томе нико не размишља”.

Упитан за крах хрватске кошарке, која није дочекала медаљу управо од Атине, Ђорђевић каже да се не би бавио том темом.

“Ми имамо нашу земљу, ви имате вашу. Радимо онако како мислимо да је добро, а кључна реч је заједништво. До њега се долази великим радом, посвећеношћу и односима у екипи. Хоће ли резултат доћи – то је већ други ниво, али морају да се задовоље основни предуслови да играч може оптимално да пренесе свој таленат на терен. Утакмице на Еуробаскету биле су јако тешке, играли сте против Русије која је била апсолутни фаворит за медаљу. Одиграли сте добро полувреме, а потом сте пали. Тешко ми је да кажем зашто”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име