Сами на свијету – Прича о јунаштву и кукавичлуку, злочину и љубави

13.12.2019. 14:41
0
ИЗВОР: СРНА

Књижевник из Источног Сарајева Жељко Пржуљ за свој други дио романа „Сами на свијету“, са поднасловом „Незаштићени свједок“, каже да прати дешавања у Сарајеву и око њега од 1990. до 1996. године кроз причу о јунаштву, патриотизму, кукавичлуку, злочину, неправди и љубави.

-Сами на свијету је роман, а не монографија Илиџанске бригаде. Своје утиске и осјећања уврстио сам у корице ове књиге, ослањајући се на истините догађаје и људе - говори Пржуљ Срни.

Он појашњава да је роман подијељен на два дијела због обима рукописа, из техничких разлога, али је то и даље прича о рату у Југославији и БиХ, са посебним акцентом на рат у Сарајеву, али и пратећа збивања у бившој земљи и свијету.

-Овај роман прича је о младићима и дјевојкама из сарајевских квартова које рат баца на све стране свијета и у три зараћене војске. Прича о јунаштву, патриотизму, кукавичлуку, злочину, неправди и љубави - каже Пржуљ.

Према његовим ријечима, ова прича доживљена је и написана из самог гротла ратних збивања.

-Рат у Сарајеву је био најкрвавији у Југославији, а Срби из Сарајева, они који су уз помоћ осталих сународника и створили Републику Српску, постали су највећи губитници. Сами на свијету је роман о њима. Моје отплаћивање дуга - наводи Пржуљ.

Он потврђује да је очекивао, али да и сад очекује критике оних који се све вријеме „бусају у прса негдје у завјетрини, далеко од фронта“.

Одговарајући на питање зашто је посебну пажњу посветио ратном злочину силовање, он каже зато што је то посебно језив облик звјерског насиља и у миру и у рату.

Упитан како тече представљање његовог новог романа у јавности, Пржуљ наводи да је промоција онаква каква је и знао да ће бити – „сам на свијету“.

Први дио је, каже, промовисао у Источном Сарајеву и Аранђеловцу, а први и други у Москви у Руској академији наука. У току су и неки договори око Суботице, Новог Сада, Санкт Петербурга и Цириха.

-Ипак, задовољан сам продајом и реакцијама читалаца. Нисам узалуд написао Сами на свијету - рекао је Пржуљ Срни.

Први дио романа „Сами на свијету“ има поднаслов „Браћа по улици“.

Жељко Пржуљ рођен је у Сарајеву 1964. године. Завршио је основну, средњу школу и Грађевински факултет у Сарајеву.

Овај српски писац, пјесник и новинар бави се историјским и савременим животним темама у својим романима, збиркама прича и пјесмама.

До сада је објавио дјела: „Браћа по улици“, „Из Српског Сарајева“, „Дјеца са границе“, „Дабогда црк’о рокенрол“,“Наличје“, „Откуд ти овде“, „Посљедњи племићи“, „Незаштићени свједок“, „Између два потопа“, „Горштак у тенама“, „За тебе“ /збирка поезије за дјецу/, „ПТСП синдром“, „Седми два“ /роман за дјецу/, „Посљедњи дани Гаврила Принципа“ /радио-драма/, „Рука анђела“ и „Владика“ /роман о животу Светог Василија Острошког/.

У одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ био је борац и командир у Војсци Републике Српске, те ратни дописник многих листова у Србији и Републици Српској.

У новинарској каријери Пржуљ се кроз репортаже, фељтоне и колумне појављивао у већем броју дневних листова и магазина, попут „Вечерњих новости“, „Дуге“, „Јавности“, „Интервјуа“, „Српске Војске“, „Српског слова“, „Сјутра“, „Огњишта“, „Српског гласа“, „Ослобођења“ и „Преса Репубчике Српске“.

Живи и ради у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Жељко Пржуљ - "Између два потопа" (одломак) Жељко Пржуљ - "Између два потопа" (одломак)
Безгранично. Бесмртно. Безгранично. Бесмртно.
Ђурђевдански огањ Ђурђевдански огањ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    4h 59m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    13h 51m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    7h 42m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 27m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 28m
    0