Само четири странке прелазе цензус за НСРС

0
466

Политички процеси у завршници 2017. и на почетку 2018. године нису значајније промијенили однос снага на вишестраначкој сцени Српске у односу на раније податке, показало је посљедње истраживање Националног демократског института (НДИ), пише СрпскаИнфо.

Према незваничним информацијама, бх. представништво ове америчке невладине организације, повезане са Демократском странком САД, утврдило је да у актуелном периоду Савез независних социјалдемократа има двоструко већу предност над првим пратиоцем – Српском демократском странком.

За треће и четврто мјесто води се “мртва трка” између Демократског народног савеза и Партије демократског прогреса. Ове двије опције готово су изједначене и, у овом моменту, само промили одлучују ко ће бити боље позициониран.

Као нови детаљ у поређењу са претходним анализама може се означити чињеница да сада само четири странке у Српској имају потенцијал да уђу у будући сазив Народне скупштине РС. Тај квартет чине СНСД, СДС, ДНС и ПДП, а Социјалистичка партија и Народни демократски покрет налазе се испод цензуса, иако су на протеклим изборима успијевали да се домогну посланичких мандата.

Док је та димензија сигнал за узбуну у редовима СП-а и НДП-а, све политичке странке у РС имају разлог за забринутост због још једног податка из овог истраживања, јер је мање од 50 одсто анкетираних рекло да намјеравају да изађу на изборе, а међу онима који планирају да то учине још увијек има 15 процената неопредијељених грађана.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име