Шаровић упутио писмо Европској комисији

0
224

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић затражио је од Европске комисије да хитно предузме мјере које ће обезбиједити хитно стављање ван снаге спорног Правилника којим су хрватске институције увеле нецаринске баријере приликом увоза воћа и поврћа.

Шаровић је упутио писмо генералном директору Директората Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијану Данијелсену поводом ступања на снагу Правилника о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима у Хрватској, којим је прописано 22 пута веће плаћање накнаде за инспекцијски надзор и контролу.

У писму Шаровић истиче да Хрватска овим правилником уводи значајно повећање накнаде за инспекцијски надзор и контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима приликом увоза из трећих земаља која сад износи 2.000 куна /270 евра/ за сваки обављен инспекцијски надзор или контролу.

“Накнада коју су плаћали увозници из трећих земаља укључујући и БиХ приликом прегледа инспекције у Хрватској прије доношења новог Правилника износила је 90 куна /12 евра/ и није представљала велико оптерећење за наше извознике”, истакао је Шаровић у писму.

Министар спољне трговине и економских односа је напоменуо да овако енормно висока накнада која је прописана у новом Правилнику представља оптерећење које ће значајно умањити конкурентност извозника из БиХ и довести у питање извоз великог броја култура воћа и поврћа на хрватско тржиште.

Шаровић је навео да ово додатно отежава чињеница што се преглед плаћа по врсти воћа и поврћа, тако да пошиљка која садржи више врста има обавезу плаћања по 270 евра за сваку врсту воћа.

“Из свега наведеног, сматрамо да је увођењем неоправдано високе накнаде за преглед воћа и поврћа из трећих земаља, Хрватска увела једну врсту нецаринских баријера у трговини овим производима према трећим земљама”, истакао је Шаровић.

Он је упозорио да је овим правилником Хрватска јасно ставила у неравноправан положај произвођаче воћа и поврћа из БиХ, као и сам производ из БиХ у односу на произвођаче и производ у Хрватској, чиме крши међународне трговинске обавезе, пошто се увоз дискриминише.

“Напомињемо и да се Хрватска као чланица ЕУ обавезала на поштивање Споразума о стабилизацији и придруживању, и ступањем на снагу овог споразума Заједница и земље потписнице су се обавезале да ће укинути извозне царине и таксе једнаког учинка у међусобној трговини као и да ће бити укинути сва количинска ограничења извоза и мјере једнаког учинка”, навео је Шаровић.

Он је од Европске комисије затражио предузимање мјера које ће обезбиједити хитно стављање ван снаге спорног Правилника којим хрватске надлежне институције очигледно уводе нецаринске баријере.

“На располагању смо за даље информације и консултације по евентуалном захтјеву Европске комисије”, додао је Шаровић у писму Данијелсену.

Хрватска је прије неколико дана усвојила мјере којима је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници, и, уз то, 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име