Сбербанк најавила повлачење из Европе, најгоре тржиште им је Хрватска

0
546

СБЕРБАНК планира напустити низ европских земаља због озбиљних потешкоћа у пословању које произлазе из силног регулаторног притиска повезаног са санкцијама против Русије, изјавио је предсједник Управе Сбербанка Херман Греф.

“Тренутно оптимизујемо наше пословање у Европи, а из низа земаља ћемо отићи. У Европи је изузетно тешко пословати под санкцијама”, рекао је Греф у интервјуу за ТВ канал Россиа 24.

“Тамо (у Европи) смо под изразито снажним притиском регулатора. Премда на том тржишту не припадамо у ред великих банака, уврштени смо међу системски важне банке под директним надзором Европске централне банке, а том нам врло озбиљно компликује живот. За малу банку сносити све трошкове повезане с директним надзором ЕЦБ-а над системски важним банкама, није једноставно”, рекао је Греф.

Хрватска најнеуспјешније тржиште

Најавио је већу концентрацију на тржишта земаља бившег Совјетског Савеза.

Сбербанк-ово европско пословање организовано је кроз групацију Sberbank Europe са сједиштем у Бечу одакле се управља мрежом банака-кћери у Словачкој, Чешкој, Мађарској, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Србији, Украјини и Њемачкој. Осим тога, Сбербанк послује кроз фирму-кћер у Швајцарској.

Према подацима Сбербанка, европске филијале с добити су почеле пословати почетком 2016. године.

Овога љета Сбербанк је продао бизнис у Словачкој, али, како се наводи, најнеуспјешнијим тржиштем за Сбербанк постала је Хрватска, гдје су 2016. године власти обавезале банке да поновно израчунају хипотеке становништву по стопи која није профитабилна за банке, што је довело до губитака, а још 1,1 милијарду еура Сбербанк може изгубити због кредита Агрокору.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име