Седамдесет година постојања Архива Босне и Херцеговине

1
552

Поводом 70. година постојања Архива Босне и Херцеговине, 12. децембра 2017. године у клубу Collegium Artisticum у Сарајеву уприличена је свечана церемонија и изложба под називом „Аустроугарска архитектура у Босни и Херцеговини“, на којој је представљен рад ове институције.

Уз добродошлицу гостима директор Архива Босне и Херцеговине, Саша Клепић, осврнуо се на рад у архивској служби, казавши да Архив БиХ тражи најбоље начине да се укопи у савремену еру.

„То се првенствено односи на процес дигитализације, уз предходну рестаурацију архивске грађе, како би се документи истовремено сачували у електронској верзији“.

Истакао је да су архивски радници ентузијасти и да послу прилазе стручно и одговорно.

„За надати се да ћемо у будућности имати боље услове посебно усклађивањем нашег законодавства са законодавством Европске уније“, каже Клепић, те је још једном указао на значајну подршку коју је овој институцији пружила Чешка Република и Република Турска.

Такође је и замјеник директора Архива Босне и Херцеговине, доктор Шимун Новаковић, уз искрене честитке архивским дјелатницима указао на значај архивске службе и једног од најстаријих докумената Архива БиХ, повељу краља Стјепана Дабише, која је тај дан била изложена на 13. Зимском салону књиге и презентована широј јавности.

На свечаној церемонији присутнима се обратио и министар вањске трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић, те још једном подсјетио на важност ове институције за историју народа у Босни и Херцеговини.

Овом приликом директор Архива Босне и Херцеговине уручио је повеље „краљ Стјепан Дабиша“, директору ТИКА-е за БиХ Омер Фаруку Алмиџи и амбасадору амбасаде Републике Чешке Јакубу Скалнику, а које ова институција уручује појединцима и организацијама заслужним за развој и подршку архивској струци у Босни и Херцеговини.

Свечаној церемонији у поводу 70. година постојања Архива Босне и Херцеговине присуствовали су бројни представници културног, вјерског и политичког живота БиХ, дипломатског кора у БиХ, високи представник за БиХ Валентин Инцко, директори архива у Босни и Херцеговини.

У оквиру свечаности, уприличена је изложба под називом „Аустроугарска архитектура у Босни и Херцеговини“, на којој су изложени нацрти бројних грађевина саграђених односно реконструисаних и адаптираних у вријеме аустроугарског периода.

Ову изложбу, као и само мали дио експоната из Архива БиХ, грађани Босне и Херцеговине имају прилику видјети до краја овогодишњег 13. Зимског салона књиге у галерији Collegium Artisticum.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име