Шетајте десет минута дневно

0
349

Научници нас стално збуњују препорукама колико је потребно да вјежбамо недјељно не би ли смо остали здрави. Прво су нам саопштили да ваља да се знојимо три пута недјељно по сат.

Затим су нас упозорили да се не признаје ништа мање од пет пута седмично по пола сата, да би стигли до 10.000 корака дневно. А сада кажу да је и 10 минута шетње дневно довољно, па се ваља одупријети љењости која нам је, кажу научници, урођена.

Док ходамо, наш нервни систем прави прорачуне како би схватио која дужина корака и брзина троше најмању количину енергије. То не треба да нас изненади, јер љењост нам је усађена. Она има еволутивну сврху – наши преци нису знали да ли ће имати храну за недјељу или двије, па су доносили рационалну одлуку да не троше енергију непотребно. Тако и ми, бирамо да сједимо кад бисмо могли да стојимо, да гледамо ТВ умјесто да одемо у шетњу, а и наш нервни систем је направљен тако да нам уштеди напор, па макар и за пет одсто.

Десет минута шетње дневно је, ипак, минимум, упозоравају научници, па ако хоћемо да потрошимо више калорија, морамо да уложимо више напора, барем да убрзамо корак.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име