Син легендарног команданта Срђана Кнежевића: Боли што су убице слободне, блиједи вјера у правду

0
4972

Породица је поносна што народ не заборавља херојство и поштење Срђана Кнежевића, али нас боли што су убице и даље на слободи и послије 19 година губимо наду да ће икада и бити откривене.

Тим ријечима још једну годишњицу ликвидације легендарног команданта специјалне јединице Војске РС “Бели вукови” и некадашњег замјеника начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево дочекује његов син Немања Кнежевић. Иако је ријетко говорио у медијима, пристао је да за “Глас Српске” отвори душу.

Бол не престаје, а посебно боли што су Срђанове убице и даље на слободи и што истрага не даје никакве резултате. Немамо никакву информацију о истрази. Разочарани смо што 19 година од убиства ништа није урађено. Губимо наду да ће икада и бити, иако се све зна, а званично се не зна ништа – каже Кнежевић.

Породица је изгубила наду и у обећања да ће истрага довести до убица.

Срђана се поједини сјете само по потреби или у предизборне сврхе – истиче Кнежевић који ће се са породицом, пријатељима и припадницима “Белих вукова” данас поклонити очевим сјенима и на споменик на Палама положити вијенце и цвијеће.

Снагу породици годинама уназад даје чињеница да народ на Срђана, како је својим дјелима и заслужио, гледа као на легенду. Сваки добронамјеран човјек памтиће га по херојству и поштењу.

Поред породице и сабораца, Срђана се сјећа и вјечно ће га памтити обичан народ. За његово поштење чули су људи у цијелој БиХ, у оба њена ентитета, али и у региону без обзира на националну припадност. Поштују га као храброг команданта, хероја у рату и великог човјека у миру, без мрље и у рату и у животу. Био сам изненађен колико о њему знају и позитивно говоре и људи из Хрватске који никад нису ратовали. То нам улива снагу да се боримо са чињеницом да су убице слободне – каже Немања.

Предсједник Удружења “Бели вукови” Јанко Шешлија истиче је да је велика срамота што још није расвијетљено убиство легендарног команданта.

У истрази се ништа није помакло са мртве тачке. Срамота је што се не може расвијетлити убиство поштеног команданта, борца и јунака. Људи као што је Срђан створили су Српску. Надам се да ће убице и налогодавци коначно бити откривени и да ће правда побиједити неправду – истакао је Шешлија.

Кнежевић, који је у вријеме убиства био и замјеник начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево, ликвидиран је 7. августа 1998. године на улазу у зграду у којој је становао у центру Пала. Живот хероја и борца за правду прекинут је хицима у 41. години.

Јединица “Бели вукови” чији је био командант формирана је у фебруару 1993. године. Јединица је добила име по томе што су њени припадници остали завијани у мећави на Бјелашници. За “Беле вукове” први пут се чуло по херојству у борбама на Мошевачком брду. Њене припаднике увијек је предводио Кнежевић, који је био рањен 16. маја 1995. у борбама на Дебелом брду.

Истрагу убиства Кнежевића водило је Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву. Тужилаштво БиХ донијело је 2006. године да тај предмет изузме из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву и да истрагу настави њихов тужилац. Иако су године прохујале истрага је наставила да тапка у мјесту, а из Тужилаштва БиХ нисмо добили одговор на питања о овом случају.

Поштовање

Немања Кнежевић каже и да је био позитивно изненађен кад је полицајац у ФБиХ одбио да му наплати саобраћајни прекршај сазнавши да је син Белог вука.

Возио сам мало брже враћајући се са турнира. Зауставио нас је полицајац у ФБиХ, али није хтио да наплати казну кад су му рекли да сам Срђанов син. Рекао је да га није лично познавао, али да су га сви поштовали јер је био прави војник. То ми се десило више пута широм БиХ – каже Немања.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име