Сир из Фоче покупио кајмак

0
499

Каквог су укуса сладолед од горгонзоле, пралине од белгијске чоколаде пуњене сиром, гриловани сир са лавандом, али и традиционални тврди производи од млијека попут купрешког, ливањског, шабачког сира, могли су да пробају сви они који су дошли на шести „Balkan Cheese Festival”. Ова изложба аутохтоних сирева Балкана одржана је у Дому омладине, а учествовало је 60 излагача. Они су представили око 300 сирева са свих подручја Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе. На посебној презентацији могли су да се пробају и сиреви из Француске, земље госта фестивала.

Најбољи од свих ове године био је сир с фарме „Златни бор” у источној Херцеговини, смјештеној на надморској висини од 1.200 метара, тридесетак километара од Фоче.

„Имамо 20 швајцарских музних крава, производимо сир врсте гријер, по швајцарској рецептури“ – каже Предраг Џокић, један од власника фарме.

Друго мјесто ове године припало је ливањском сиру фирме „Фармерско благо”, а треће купрешком сиру предузећа „Купрес милк”.

Пехар за иновацију припао је Љиљани Јањић за српску моцарелу са смоквама и сувим шљивама.

Специјалне награде добило је још седморо произвођача, а међу њима је и Милан Стоилковић.

„Ми производимо сир белградер, од пуномасног крављег млијека. Изгледом подсјећа на тврде сиреве, а у ствари је врло кремаст“ – описује Стоилковић из мљекаре „Поцерски Метковић”, која се налази у истоименом мјесту крај Шапца.

Један од штандова који за око запао многим посјетиоцима имао за маскоту пјетла. Овај пјетао је у Београд допутовао прије 45 година из Женеве и сада је први пут изашао у јавност. Испред њега се шепурио гриловани сир у бојама, који спрема Снежана Ђуричин, једна од награђених. Њени сиреви, каже, наликују моцарели, али имају чвршћу структуру.

У Дому омладине непце се подмазивало сиревима, али и пршутом, сланиницом ајваром, а хладило добрим вином.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име