Скраћују рад недјељом: Савез општина и градова подржао иницијативу Синдиката трговине

17.01.2020. 19:24
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Сви ти радници имају свој приватни живот. Kада одем у неку продавницу, увијек су ме питали када ће се донијети одлука о забрани рада недјељом, а неки од њих су то тражили и писмено.

Овако, између осталог, Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград, образлаже одлуку о забрани рада недјељом у трговинама на подручју ове општине. Одлука је ступила на снагу 1. децембра прошле године. Власници продавница су се противили, тврдећи да ће морати отпуштати раднике. Међутим, руководство општине им није вјеровало. Дозвољено је да недјељом раде драгстори, под одређеним условима.

Синдикат трговине Републике Српске је покренуо кампању забране рада недјељом, а прије више од мјесец дана су ту иницијативу упутили Савезу општина и градова Републике Српске и – добили су подршку.

Заправо, предсједништво Савеза општина и градова, у чијем саставу се налази укупно 19 начелника и градоначелника из Српске, препоручили су свим локалним заједницама да се рад недјељом и у дане државних празника забрани или у првом периоду ограничи само на прву смјену.

– Закључци су усвојени једногласно и сви представници локалних заједница су свјесни да се морају заштити права радника. Дакле, ниједан начелник и градоначелник није имао опречне ставове и сматрају да треба рад недељом скратити – каже за Српскаинфо Љубиша Ћосић, предсједник Предсједништва Савеза општина и градова, иначе начелник Источног Новог Сарајева.

Слика

Он зато вјерује да ће све локалне заједнице ићи у правцу барем скраћења радног времена, а неке и са забраном.

– Моја локална заједница ће скратити радно вријеме трговина недјељом и биће од 8 од 14, а сада је до 16 сати – истиче Ћосић.

Наводи да је за очекивати да у градовима, за разлику од мањих средина, углавном буде дозвољен рад у једној смјени, а сматра да је за Бањалуку, као највећи град Српске, реално да буде дозвољено до 18 сати. У Бањалуци је, додајмо, недјељом дозвољен рад трговинама до 22 сата.

– На нашем посљедњем састанку није био градоначелник Бањалуке, али јесте његов представник, који је дао пуну подрушку скраћивању радног времена неђељом и празницима – објашњава Ћосић.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине РС, задовољан је првом реакцијом Савеза општина и градова. Има информацију да су закључци Предсједништва Савеза општина и градова прослијеђени свим локалним заједницама у Српској на разматрање.

– Већ су неке општине препоруку о ограничавању и забрани рада недјељом уврстили у своје прве сједнице скупштина општина послије празника, у јануару и фебруару. Вјерујем да ће сви прихватити наш захтјев – каже Савановић.

Сектор трговине у Републици Српској запошљава највише радника послије прерађивачке индустрије. У трговинама, по посљедњим подацима Завода за статистику РС, ради готово 50.000 радника, што је око 18 одсто од укупне радне снаге. Просјечна плата трговаца у новембру је била 711 марака, што је за 200 KМ мање од републичког просјека.

Такође по посљедњим подацима Завода за статистику, у 2018. години у РС је било регистровано 8.000 предузећа и 17.815 предузетника, од чега је 33,8 одсто из области трговине.

Подршка грађана

Синдикат трговине и туризма Републике Српске добио је и подршку грађана за забрану рада неђељом у трговинама. У анкети на сајту и Фејсбук страници Савеза синдиката за потпуну забрану рада недјељом гласало је укупно 94,31 одсто од укупног броја гласова. За ограничење рада недјељом на прву смјену глас је дало 3,58 одсто учесника анкете, док је за рад недјељом без икаквих ограничења тек 2,11 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
За потпуну забрану рада недјељом 94,31 одсто грађана За потпуну забрану рада недјељом 94,31 одсто грађана
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    20h 7m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    10h 48m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    20h 7m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    16h 21m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    7h 0m
    0