Скромне плате и високе рате: Млади парови у БиХ најчешћи купци станова и највећи дужници банкама

0
753

Младим паровима у нашој земљи данас је постало готово немогуће започети заједнички живот без узимања великих кредита. Уз скромна мјесечна примања и велике рате, тако се многима живот претвори у дугогодишње враћање дугова банкама ради куповине не тако пространих станова.

Прије него смо открили какве су понуде банака за стамбене кредите, покушали смо од Агенције за статистику БиХ сазнати колико грађана наше земље живе као подстанари.

“Нажалост, немамо податке о стамбено збринутим и незбринутим грађанима у БиХ. Могуће је како ћемо ускоро радити овакве анализе”, рекли су нам из Агенције за статистику БиХ.

У скоро свим банкама у БиХ је слична ситуација. Кредите највише узимају особе у животној доби од 30 до 40 година и уз дуге периоде отплате. Из UniCredit банке говоре нам како се број стамбених кредита у првој половини ове године повећао три пута у односу на исти период прошле године.

“Наши клијенти најчешће узимају стамбене кредите у износу од 78.000 КМ”, рекли су нам из UniCredit банке.

Са друге стране, Raiffaisen банка биљежи исти тренд узимања стамбених кредита као и прошле године.

“Корисници ових кредита су најчешће клијенти у тридесетим годинама живота, при чему је просјечан износ кредита 70.000 КМ”, сазнајмо из Raiffaisen банке.

Међутим, нису сви млади парови у могућности остварити право на кредит. Услови у банкама зависе од врсте кредитног аранжмана, оцјене бонитета и историје односа с клијентом, дужине рока отплате кредита, жираната, хипотеке и многих других параметара. Тако они који су запослени у приватном сектору уз уговоре на одређено вријеме нису у могућности узети кредит.

Иако су млади људи у БиХ најчешћи купци станова, али и највећи дужници банкама, агент за некретнине Спахо Љаљић говори нам колико им је тешко донијети одлуку о куповини “крова над главом”.

“Банке су мало сурове према тим људима својим условима. Веома је тешко кад морате десет, 15, па и 20 и више година враћати кредит за једноипособан или двособан стан. Да бисте купили нешто можда веће, од 100.000 КМ, уз кредит те помоћ родитеља и родбине, обоје супружника морају радити и имати одлична примања”, каже Љаљић.

Он даље додаје како се често за куповину стана одлучују чак и млади парови који већ имају дио куће на периферији града. Само ријетки срећници успијевају купити и опремити куће.

Судећи према огласима и искуству агената за некретнине, цијене станова варирају од града до града у БиХ. Напримјер, за 70.000 КМ у Сарајеву је могуће купити једнособан или једноипособан стан на Грбавици, док се за исти новац може купити двособан стан у Зеници.

Док је вјероватно младим брачним паровима најтежа животна одлука узимање кредита, агентима за некретнине су највећи проблем они парови који подигну кредит, купе стан те се разведу након неколико година. Без обзира на све, потражња за становима и даље је одлична, чему свједочи и све већа изградња стамбених зграда у свим градовима у БиХ.

Подсјећамо, према извјештају “Стање нације 2017” који је израдио Центар цивилних иницијатива, скоро сваки други радник у БиХ има плату мању од 500 КМ, а 73 посто радника живи у релативном сиромаштву.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име