Слабије чуло мириса – већа шанса за Паркинсонову болест

0
241

Људи са слабијим чулом мириса, нарочито бијели мушкарци, имају већу шансу да оболе од Паркинсонове болести, тврде истраживачи.

На онлајн страници часописа “Неурологија” /Неурологy/ наведено је да чуло мириса, мада је потцијењено, може користити у раном препознавању Паркинсонове болести и то десет година прије појаве симптома – дрхтавице и укочености.

Научници су сачинили тест којим се може измјерити нечије чуло мириса – такав тест може помоћи у ранијој дијагнози и третману болести.

Откривена веза између слабијег чула мириса и Паркинсонове болести била је већа код мушкараца, за шта научници немају објашњење.

Паркинсонова болест је неуродегенеративна болест мозга којој нема лијека, чији узрочник још није утврђен.

Претходне студије показале су да Паркинсонова болест долази након четири до пет година пошто особа изгуби чуло мириса.

Тестирање је трајало десетак година и спроведено је на око 2.500 особа.

Особе које нису позитивно прошле тест вјероватније ће у будућности обољети од Паркинсона, за разлику од оних са добрим или осредњим чулом мириса.

Веза овог чула и Паркинсона је најјача код бијелих мушких особа.

Та веза остаје и када се узму у обзир други фактори, као што су пушење, конзумирање кафе и озбиљније повреде главе.

Иако не постоји лијек за Паркинсонову болест, постоји цијели низ третмана да се смање симптоми који укључују дрхтање руку, главе, ногу, лица и вилице, те укоченост руку, ногу или читавог тијела, успорене покрете и слабу равнотежу и координацију.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име