Социјални земљотрес на истоку Српске: У припреми Петиција о цјеловитости и опстанку РС

0
1022

На адреси Предсједника Републике Српске Милорада Додика, Предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић и Предсједника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића ускоро ће се наћи Петиција потписана од стране посланика, представника локалних органа власти, привредних и друштвених структура из Источног дијела Републике Српске.

У Петицији која је још у фази израде и која је у посједу портала „Соколац-срце Романије“ указује се да је Источни дио Републике Српске, који чини 38,11% становника и 45,38 % територије РС, у којем се налази већински дио природних ресурса Републике Српске, запостављен и маргинализован, знатно сиромашнији, драстично заостао у свеукупном развоју и стандарду грађана, у односу на остатак Републике Српске.

„Очигледан разлог је што се годинама није водило рачуна да се, кроз законска рјешења, политике и стратегије развоја, равномјерно, односно пропорционално, улажу средства, било из властитих извора или кредита, на цијелој територији Републике Српске. Маћехински однос и сиромаштво, као и недостатак перспективе, односно изгледа за бољи живот, подстакли су и подстичу исељавање, пад наталитета, због чега се и те како, дугорочно гледано, доводи у питање цјеловитост, па и опстанак Републике Српске“, наводи се између осталог у Петицији.

Потписници у име становништва Источнога дијела Републике Српске ће тражити од надлежних органа да, у оквиру надлежности и одговорности, у најкраћем могућем року уврсте седам кључних пројеката за останак и опстанак становништва на овим просторима.

Веома је битно напоменути да активности везано за Петицију неће имати било какве примјесе политике или политиканства, већ искључиво ће изражавати став свих грађана, без обзира на политичку или било коју другу припадност.

„У очекивању да ћете наше ставове озбиљно узети у разматрање и радити на њиховој реализацији јер, у противном, за даљи нежељени развој догађаја, односно процеса, били би искључиво одговорни Ви, а не ми или народ, у чије име се обраћамо“, закључује се у Петицији.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име