Соколац: Најављено проширење производње дрвених кућа за извоз

21.10.2019. 19:00
0
ИЗВОР: СРНА

Власник катарске компаније "Хамдо груп" Хамдо Абдулкарим данас је на састанку са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом најавио додатну производњу дрвених кућа у овој општини за инострано тржиште и затражио подршку локалне и виших нивоа власти у Републици Српској ради обезбјеђивања веће количине сировине.
Абдулкарим је навео да је ријеч о производњи 350 дрвених кућа за њемачко и 45 за аустријско тржиште, те нагласио да ће то значити и додатно запошљавање у закупљеним производним погонима "Нове Романије" на Сокоцу. 

Он је изразио увјерење да ће уз помоћ општине Соколац наредне седмице бити организован састанак у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српсе на којем ће се разговарати о могућностима обезбјеђивања веће количине сировине за рад ове фирме. 

Власник катарске компаније подсјетио је да се у кругу "Нове Романије" на Сокоцу производе дрвене куће за тржиште Турске, те да је до сада монтирано осам дрвених кућа-вила од планираних 36 у првој фази. 

Он је изразио задовољство што производња намјештајем потпуно опремљених дрвених кућа за једно љетовалиште у Турској тече по плану. 

Према његовим ријечима, сада се ради на новом пројекту који ће бити реализован у Бодруму, гдје је планирана изградња још 25 истих објеката. 

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима након данашњег састанка са Абдулкаримом да је ова катарска компанија након потписивања уговора о закупу, измирила све заостале обавезе "Нове Романије", покренула производњу дрвених кућа за тршиште Турске и да сада запошљава 120 радника у том дрвопрерађивачком кругу. 

Бјелица је рекао да је проширење програма производње и извоза дрвених кућа веома битан пројекат за општину Соколац, чиме се повећава број запослених радника са сигруним примањима. 

Он је навео да се ове куће за елитна љетовалишта граде 90 одсто од дрвета, уз сав потребан намјештај, под и столарију, чиме се остварује потпуна финализација производа од дрвета. 

Бјелица је препоручио свим дрвопрерађивачким капацитетима са подручја ове општине да буду кооперанти у производном процесу комапније "Хамдо груп" за њемачко и аустријско тржиште, чиме ће добити сигурнијег купца за своје производе од дрвета, резану грађу и столарију. 

-Потпуно опремљене дрвене куће, које ће убудуће да се граде и на више спратова у елитним туристичким насељима, требало би да буду бренд производ Републике Српске - нагласио је Бјелица. 

Бјелица је представницима компаније "Хамдо груп" обећао подршку кроз сарадњу са Владом Српске и ресорним министарствима у реализацији најављених пројеката у вези са изградњом дрвених кућа за тржиште Турске, Нјемачке и Аустрије. 

Из "Нове Романије" је прије седам мјесеци почела испорука произведених дрвених кућа у турско одмаралиште Хатуша Каздаглари. 

Предузеће дрвопрераде "Нова Романија" је средином 2017. године са катарским инвеститором, власником фирме "Хамдо груп", склопило уговор о закупу на десет година дијела производних погона на Сокоцу.

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 44m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 58m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 48m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 13m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 46m
    0