Шта брже пада у вакууму – кугла за куглање или перје (ВИДЕО)

0
551

Галилео је први открио да ако у вакууму испустите два предмета са исте висине, пашће на земљу у исто вријеме, без обзира на њихову појединачну тежину. Наравно, на Земљи ријетко (скоро и никако) имамо прилику да ово посматрамо, захваљујући феномену званом отпор ваздуха.

Комбинација кугле за куглање и перја је савршен начин за демонстрацију отпора ваздуха. Због свог облика, који му дозвољава да у ваздуху издржи много дуже од кугле, перју је потребно много више времена да падне на земљу.

Британски физичар Брајан Кокс је одлучио да овај проблем за из основне школе тестира у вакууму, гдје је отпор  ваздуха раван нули. Током снимања свог документарца (Human Universe) за BBC, отпутовао је у САД и посјетио NASA свемирски центар у држави Охајо. Ово постројење је највећа вакуум комора на свијету, димензија 30,5 са 37,2 метра, запремине 22.653 кубних метара.

Када није у употреби, комора садржи око 30 тона ваздуха… али када се „укључи“, само 2 грама ваздуха остану у њој, те се добије вјештачки вакуум.

Погледајте у видеу шта се деси када се кугла за куглање и перје испусте у комори под нормалних условима, а онда у вакууму. Ако се том призору одушеве и најискуснији NASA научници, знајте да је нешто добро.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име