Шта је СИДС од којег је умро Тодоровићев син

0
2150

Изненадна смрт трогодишњег Дејана, сина глумца Срђана Тодоровића шокирала је домаћу јавност, а обдукција дјечака показала је да је узрок трагедије такозвани СИДС – “изненадна смрт”. Иако се најприје спекулисало да је узрок смрти тровање, мајка Ана је то демантовала.

Синдром изненадне смрти одојчета погађа дјецу узраста до годину дана, најчешће у сну. Учесталије се јавља код дјечака, у зимском периоду, код дјеце која не доје, код дјеце која користе цуцле и најчешће у узрасту од 4. до 6. мјесеца живота.

Синдром изненадне смрти старијег дјетета се јавља код дјеце старије од годину дана, најчешће у сну. По учесталости је мање заступљен него код одојчади”, каже др Снежана Рсовац.

Синдромом изненадне смрти (СИДС) сматра се стање када дијете млађе од годину дана умре, а не постоји ниједно објашњење због чега се то догодило.

Сматра се да је изненадна смрт условљена постојањем више фактора. У свијету тренутно постоји велики број истраживања узрока изненадне смрти, јер и поред свих расположивих дијагностичких могућности и обдукционих налаза, узрок веома често остане неразјашњен.

Када говоримо о узроцима изненадне смрти одојчета испитивања иду у правцу респираторних поремећаја по типу централног хиповентилационог поремећаја, поремећаја функција централног нервног система и центра за контролу будног стања, гушења (које наступа најчешће као посљедица регургитације желудачног садржаја и аспирирања у дисајне путеве), поремећаја срчаног ритма.

Амерички национални здравствени институти као најчећше факторе који доводе до СИДС-а наводе сљедеће:

беба се тешко буди

потешкоће организма да детектује вишак угљен-диоксида у крви

спавање на стомаку или на боку

спавање на изразито меканим површинама

спавање с родитељима

прерано рођење или мала тежина на рођењу

изложеност бебе дуванском диму – и током мајчине трудноће и по рођењу дјетета

недовољна пренатална њега

сиромаштво

то што је беба једна од близанаца или тројки, четворки итд.

кратак размак између трудноћа

Превенција

Што се тиче начина одбране од могућности за појаву синдрома изненадне смрти, сајт LoveScience изнијео је препоруке Америчке педијатријске академије. Стручњаци из ове институције савјетују:

Нека беба спава на леђима. (Према подацима Америчке педијатријске академије, ово смањује вјероватноћу за СИДС за чак 50 одсто.)

Дијете би требало да спава на тврђој подлози.

Беба не би требало да дијели постељу, тј. да спава с родитељима. С друге стране, препоручује се да бебин креветац буде у соби у којој спавају и родитељи.

У кревецу не треба да буду јастучићи, беспотребни ћебићи и плишане играчке.

Температура не би смјела да буде превисока.

Не користите производе који се могу пронаћи на тржишту, а који се рекламирају као превентиве за синдром изненадне смрти јер ниједан од њих није одобрен од стране званичних институција, нити тестиран на безбједност и ефективност.

Не приморавајте бебу да користи цуцлу, али јој је, уколико она то жели, дајте током дремке или спавања.

Уз то, национални здравствени институти препоручују и дојење као одличну заштиту јер се тако смањује вјероватноћа да ће се развити инфекције дисајних путева.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име