Шта је све БиХ кандидовала за UNESCO листу нематеријалне баштине?

0
302

Крсна слава, кошење у Купресу, Невесињска олимпијада, скокови са Старог моста у Мостару, мркоњићки ковачи, брање траве иве на Озрену, извођење севдалинке, али и поткивање јаја уврштени су у најновију прелиминарну листу нематеријалне баштине UNESCO-а.

Народни обичаји, културна и духовна традиција, као и природна богатства одувијек су најљепши дио сваке земље која по њима буде и позната па тако и БиХ, која тренутно има 18 кандидата на прелиминарној листи за које сматра да треба да буду заштићени као свјетска баштина.

У Министарству цивилних послова БиХ кажу да су ову листу правили експерти из надлежних ентитетских министарстава и да је она и даље отворена за допуне.

„Да би неки елемент био номинован према УНЕСЦО-у предуслов је да се налази на овој прелиминарној листи“ – истичу у министарству.

Подсјећају да је змијањски вез, као први елемент из БиХ, на репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства уписан 2014. године. Затим је, како наводе, предата и номинација за упис коњичког дрворезбарства. Очекују да би ове године на дневном реду Комитета за нематеријалну баштину УНЕСЦО-а требало да буде номинација управо коњичког дрворезбарства, а догодине брање траве иве на Озрену.

Додају и да је крајем прошле године Државна комисија за сарадњу БиХ са УНЕСЦО-ом разматрала и иницијативу за упис севдалинке на ову репрезентативну листу и подржала је уз препоруку да надлежно ентитетско министарство формира експертски тим који ће радити на припреми номинације.

„Такође, сада се припрема номинација Невесињске олимпијаде“ – истичу у министарству.

Шеф Канцеларије UNESCO-а у БиХ Синиша Шешум рекао је да БиХ користи сваку прилику да промовише своју материјалну и нематеријалну културну баштину.

„Припремају се нове номинације и идућих пет година ће експерти из БиХ активно радити на изради номинацијских досијеа“ – казао је Шешум.

Директор Туристичке организације РС Нада Јовановић каже да и стећци у РС и БиХ треба да буду уврштени на ову листу.

Желимо и да направимо два туристичка пута кроз културно-историјску баштину из римског периода. Један је пут соли који води кроз сјеверозападни дио РС поред ријеке Саве, а други је пут сребра од Сребренице до Дубровника. На тој рути најважнији је споменик културе у Скеланима, које су свјетски медији назвали “Помпеји на Дрини” – казала је она.

Јовановић каже да, осим културног насљеђа, РС има богато и природно насљеђе.

„Ту су паркови природе, прашуме и ријеке“ – нагласила је и додала да све што се нађе на УНЕСКО-овој листи постаје препознатљиво широм свијета и прави мамац за туристе.

Виши кустос етнолог у Музеју умјетности у Требињу и представник РС за нематеријално насљеђе Божана Ђузеловић истакла је да постављањем змијањског веза на УНЕСЦО-ову листу он поново живи у правом смислу те ријечи.

„Све више је заинтересованих, првенствено жена и удружења која се баве заштитом наше традиције и који желе да праве мотиве змијањског веза“ – каже она и подсјећа да је позната глумица Моника Белучи као аутентичну успомену из Републике Српске и БиХ понијела управо змијањски вез.

Прелиминарна листа нематеријалне баштине у БиХ:

Коњичко дрворезбарство

Поткивање јаја у Крушеву

Умијеће израде чипке-кера

Ходочашће на Ајватовицу, Прусац

Ходочашће св. Иви, Подмиличје

Израда грнчарије у Лијешеву

Обичај кошења у Купресу

Ганга – полифони облик руралне традиције

Умијеће извођења севдалинке

Умијеће градње и свирања на карадузену

Полифони облик пјевања “у три” у Усори

Скокови са Старог моста у Мостару

Крсна слава

Паљења жежнице

Невесињска олимпијада

Мркоњићки ковачи

Осаћански језик

Брање траве иве на Озрену

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: