Шта је Wanna Decrypt, вирус о којем сви причају

0
448

Шта би требало да знате о вирусу који је паралисао болнице, зауставио јавни превоз и закључао десетине хиљада рачунара широм свијета?

У око 99 земаља широм свијета изведен је велики хакерски напад којим се тражи 300 долара, ако желите да ослободите компјутер од вируса „Wanna Decryptor”, софтвера који га блокира и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп (ransomware). Вирусом су највише погођене Русија, Кина, Њемачка, Португалија, Велика Британија, Тајван и Украјина.

Ваши важни фајлови су закључани. Ако покушавате да пронађете начин да поново дођете до ваших података, не губите вријеме. Нико не може да опорави ваше фајлове осим нашег сервиса за дешифровање.”, стоји у поруци која се појављивала након напада на компјутерима широм свијета.

Хакери траже уплату 300 долара до 19. маја иначе ће сви подаци у компјутеру бити избрисани. IT стручњаци објашњавају да је „Wanna Decryptor” најопаснији вирус на интернету који може да начини велику штету. Наводи се да је „Wanna Decryptor” у ствари шифровани софтвер ransomware, који својим творцима може да донесе велику зараду, а највећу штету својим жртвама. У компјутер улази путем злонамјерних прикључених фајлова у нежељеним мејловима, а чим се отвори одмах почиње са шифровањем података.

Софтвер ствара шифроване копије података у компјутеру жртве након чега брише оригинале. Због тога остају само шифроване копије којима није могућ приступ без кључа за дешифровање. Шифровање траје од неколико минута до неколико сати, зависно од количине података у компјутеру.

Стручњаци наводе, а преноси агенција Тањуг, да основни ниво ransomware-а може да буде уклоњен ако Windows оперативни систем ставите у сигурносни начин рада и да након тога треба покренути антивирусни програм који ће пронаћи и обрисати „Wanna Decryptor”.

Ипак, уклањање вируса зависи од врсте антивирусног програма у компјутеру, а хакери су често у предности, јер су антивирусни програми у многим компјутерима застарјели.

Свјетске агенције су објавиле да је јуче у најмање 75 000 хакерских напада софтвером који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп обухваћено око 100 држава свијета и да је коришћен вирус којег стручњаци називају „WCry” и „WannaCry”.

Хакери су тражили између 300 и 600 долара у сваком појединачном нападу, а стручњаци за сајбер сигурност су навели да су поједине жртве напада плаћале откуп у дигиталној валути.

Иза масовних хакерских напада уз тражење откупа, који су у петак (12. маја) изведени на болнице и компаније широм Европе, назире се наводни процурели сајбер вирус америчке Националне сигурносне агенције (NSA), тврди портал „Politiko” у свом америчком издању.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име