Шта значи и зашто се каже: Пасја врућина

0
716

У народу је веома познато да се израз, обично крајем јула или почетком августа, када сунце немилосрдно пече, без и најмањег дашка вјетра, назива пасја врућина.

Говорећи о врућини, сигурно сте барем једном чули или и сами употријебили израз пасја врућина. Тако се, наиме, у народу, и то не само нашем, називају неподношљиве љетне врућине.

Ако при томе у глави имати слику каквог чупавог кућног мезимца, који исплаженог језика дашће, лијено се протеже или лежи као мртав у некој дебелој хладовини, знајте да призор у вашој глави нема ама баш никакве везе с изразом пасја врућина.

Израз је настао у старом Египту, а везује се за појаву Сиријуса, најсјајније звијезде на небу и једне од нама најближих звијезда (удаљена је од Земље 8,7 свјетлосних година), која се јако добро види са јужне Земљине полулопте, као и из земаља нешто сјеверније од екватора. На египатском небу Сиријус се појављује сваке године у јулу, а нестаје иза хоризонта тек у априлу или мају наредне године. Појавом Сиријуса у тим крајевима настају велике врућине и Египћани су вјеровали да та звијезда додатно доприноси топлоти у току љета, а пошто се Сиријус налази у сазвјежђу Великог пса, такве врућине су назване пасје врућине или пасји дани. Од старих Египћана тај израз су прво преузели Римљани, а од њих и други европски народи.

По старом египатском календару година је почињала са појављивањем Сиријуса на хоризонту.

У нашим крајевима народ је ипак научио да постоје нека друга правила, која можда више не важе – а то је да август не би требало да буде тако врео као јули – од Светог Илије сунце све милије.

Изгледа, ипак, да Сиријус (Псећа звијезда) доминира љетним небом много чешће него што памте народна предања из ових крајева.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име