Стиже USB 3.2 – шта то значи за нас?

0
611

Таман када сте помислили да сте уграбили који комад периферије или гаџет који се повезује најновијим USB стандардом 3.1, стигао је и насљедник – 3.2. Као и обично, долази уз значајна побољшања везана за брзину, али постоји и понека цака.

Најновије издање USB 3.2 стандарда требало би да буде потврђено у септембру ове године, а невезано за то да ли сте или нисте уграбили неки нови USB-C кабл уз одговарајућу опрему, постоји неколико ситница које ће вас занимати.

Док већина потрошача познаје USB као правоугаони прикључак, ствари су недавно почеле да добијају нову димензију – на примјер, споменутом USB-C везом која максимално искоришћава USB 3.1. Шта то уопште значи?

Кратка историја USB-а

Универзална серијска магистрала (Universal Serial Bus, USB) је заправо договорени стандард технолошких гиганата (Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, НЕЦ и Nortel) на којем је рад почео још 1994. године. Изворни USB (1.0) као стандард специфиран је у јануару 1996. године, а довео је брзину преноса података од тада вртоглавих 1.5Mbit/s.

Фото: Thinkstock

Рачунарска периферија се прије доласка USB-а заснивала на бизараном сплету различитих конектора, адаптера и опреме која није могла универзално да се повеже на било какав рачунар. USB је све то промијенио, уз понеко додатно обећање…

У априлу 2000. стигао је и USB 2.0, с брзинама преноса података до 480Mbit/s. Док периферним уређајима попут рачунарских мишева и тастатура то није било битно, за екстерне дискове и меморију то је било злата вриједно. Требало је чекати чак осам година на USB 3.0, с потенцијалом за пренос података до 5Gbps – уз задржавање компатибилности с USB 2.0 опремом.

Ко данас има опрему која подржава најновији стандард (USB 3.1), може да рачуна на максималних 10Gbps брзине преноса података, иако за већину прикључених уређаја то нема смисла. Најновији стандард донио је још једну нову могућност – пружање напајања до 100W, због чега преносници и таблети полако, али сигурно одустају од посебних адаптера за пуњење батерија.

Шта је данас уопште стандард?

Стандард дефинише USB-IF (USB Implementers Forum), а данас покрива низ различитих технологија – не само протоколе везане за пренос података, већ и врсту каблова које се користе, као и одговарајуће конекторе. Сви ови дијелови повезани су у једну цјелину, а увијек постоји компатибилност са старијим верзијама.

Сада следе благе компликације. USB-C је специјално намијењен искориштавању предности стандарда USB 3.1 – осим велике брзине преноса података, пружа могућност пуњења уређаја попут преносних рачунара… али, технички, ријеч је о два засебна стандарда. Рецимо, каблови који имају класичне правоугаоне прикључке (USB-А) и даље могу да подржавају USB 3.1 (обично су тиркизне боје изнутра).

USB-C је осмишљен као прикључак и веза за будућност – која ће функционисати апсолутно са свим уређајима, од тастатура и мобилних телефона, све до преносних рачунара. А сад стиже и USB 3.2…

Најаве стандарда не значе много

USB-IF је најавио стандард 3.2, али то не значи да ће нови USB-C каблови морати да се мијењају. Осим драстичног повећања брзине, нема других техничких функција од кључне важности.

Најбитнија ставка новог стандарда је повећање брзине кроз тзв. multi-lane рад, гдје је могуће искористити истовремени рад двије 5Gbps или 10Gbps везе, тј. lane-а заједно, коришћењем више водича у кабловима. Максимална брзина у теорији тако се пење на 20Gbps.

USB 3.2 ће користити постојеће USB-C конекторе, а у већини случајева неће морати да се купују нови каблови за рад рачунара или мобилних телефона. Међутим, још једном, за то не треба посебно бринути.

Стандард ће можда бити завршен у септембру, али његову појаву у потрошачкој сфери не треба очекивати у скорије вријеме. Трендови, планови произвођача, исплативост – све то ће диктирати колико дуго ће бити потребно да се универзална серијска магистрала нове генерације рашири по свијету.

Фото: Thinkstock

Компатибилност је и даље ту!

Власници старих каблова и уређаја не треба да брину. Они ће још дуго бити подржавани, али ако се купују нови комади опреме, треба обратити пажњу на то да користе USB 3.1 стандард и имају USB-C конекторе, чисто да би се обезбједило што спорије застаревање.

Будућност је јасна: USB-C прикључак и каблови ће постепено замијенити Type A и Type B прикључке.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име