Створени људско-мајмунски ембриони – будуће „фабрике“ органа

10.08.2019. 21:48
0
ИЗВОР: РТС

Међународни тим научника створио је прве хибридне људско-мајмунске ембрионе у Кини. Достигнуће може да резултује узгојем мајмуна чији би органи били коришћени за пресађивање, што крши бројне етичке стандарде.

Биолог Естрела Нуњез са Католичког универзитета у Мурсији потврдила је за шпански лист Паис да је међународни тим успио у намјери да створи људско-мајмунске ембрионе. На челу пројекта је Хуан Карлос Исписуа Белмонте, који води лабораторију на Институту Салк у САД.

Мало детаља је познато о експерименту, у којем су створени хибридни људско-мајмунски ембриони коришћењем људских матичних ћелија, што је важан корак ка коначном циљу Белмонтеа у претварању животиња и других врста у „фабрике“ органа за пресађивање, преноси Паис.

Сви ембриони су уништени послије 14 дана.

Слика


Нуњезова је подијелила информације са шпанским листом прије објављивања студије. Међутим, резултате је описала као „обећавајуће“ и истакла да истраживање тренутно пролази провјеру у „престижном међународном научном часопису“.

Зашто су експерименти обављени у Кини, а не у Шпанији или САД, није званично речено, али се највјероватније ради о лабавијим правилима у трансгенском истраживању.

Коментари 0
Повезане вијести
Феномен стотог мајмуна Феномен стотог мајмуна
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 2m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    22h 35m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 16m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 16m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 6m
    0