Суд БиХ признао да је прислушкивао Додика

0
299

Суд Босни и Херцеговине огласио се саопштењем за јавност након изјаве предсједника РС-а Милорада Додика да је добио обавјештење да су се против њега предузимале мјере прислушкивања.

“Суд Босне и Херцеговине је у кривичном предмету против осумњиченог Павловић Слободана и других због кривичног дјела Прање новца из члана 209. став 3. КЗ БиХ и Злоупотреба положаја и овласти из члана 347. став 4. КЗ РС издао наредбу за примјену посебних истражних радњи, надзор и техничко снимање телекомуникација, према одређеном броју лица укључујући и Милорада Додика“, стоји у саопштењу Суда БиХ достављеног медијима.

„Наредба је издата на образложени приједлог Тужилаштва БиХ, у складу са одредбама члана 116. став 2. тачка а) Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине. Мјере су примјењиване у периоду од 11.02.2016. до 13.05.2016. године и исте се више не проводе.

Ради се о посебној истражној радњи прикупљања доказа која је предвиñена Законом о кривичном поступку БиХ за чије провођење су прописани тачно одређени услови и који су у конкретном случају били испуњени. Овакав начин прикупљања доказа је прописан и у ентитеским законима о кривичном поступку, Брчко дистрикта, као и у кривичним законодавствима региона и Европе, те представља законито вршење надлежности правосудних институција.

Суд је на основу навода из образложеног приједлога Тужилаштва БиХ утврдио постојање основа сумње да су почињена наведена кривична дјела, те да није постојала могућност да се докази прикупе на другачији начин, односно да је прибављање повезано са несразмјерним тешкоћама, на основу чега је наредба и издата.

Судија за претходни поступак након окончања оваквих радњи, а по достављању извјештаја и очитовања Тужилаштва, обавјештава о томе особу против које је радња била предузета ради заштите њених процесних права. Особа против које је мјера била предузета може од Суда, у складу са одредбама члана 119. став 3. Закона о кривичном поступку БиХ, затражити испитивање законитости наредбе и начина на који је проведена мјера.

У том смислу Милораду Додику је послана обавијест са упутом да у року од осам дана од дана пријема обавијести може користити наведено законско право. Суд врши судску контролу кривичних истрага које проводи Тужилаштво БиХ у законом предвиђеним процесним ситуацијама против осумњичених лица без обзира на друштвени положај и функцију коју имају, а искључиво на основу доказа презентираних од стране Тужилаштва БиХ, те поштује законску одредбу обавјештавања о проведеним мјерама, у циљу заштите свих права лица према којима су исте и предузимане”, саопшено је из Суда БиХ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име