Сутра је Свети Никола

0
441

Српска православна црква (СПЦ) сутра слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Слава Свети Никола је по броју оних који је славе, без премца међу Србима, а такође је храмовна и манастирска слава СПЦ-а. Посвећено му је више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Како Свети Никола пада у вријеме (тачно на половини) великог божићног поста, вјерници припремају искључиво рибу и другу посну храну. Свети Никола је слава непромјенљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо.

Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сјећања на дан када су његове мошти 1096. године пренијете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у цркву светог Јована Претече. Три године потом грађани Барија подигли су велелепну цркву том свецу.

Том храму је касније, у 14. вијеку, српски краљ Стефан Дечански слао богате прилоге и цијелу цркву украсио сребром у знак захвалности што му је, како је вјеровао, Свети Никола повратио вид. Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се и данас у цијелом хришћанском свијету. Родитељи су га, као сина-јединца и као дар од Бога, њему и посветили.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион код свог стрица, гдје се и замонашио. Послије смрти родитеља, раздијелио је сиромашнимасву насљеђену имовину. Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири вјеру, правду и милосрђе, и већ је својом појавом  доносио утјеху, мир и добру вољу међу људе.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име