Свијет је богатији за још једну необичну грађевину

16.11.2019. 12:31
0
ИЗВОР: Tanjug

Јединствени луксузни хотел у облику џиновске рок гитаре какву би пожелио и легендарни гитариста Лед Цепелина Џими Пејџ, отворен је на Флориди и још је једна архитектонска грађевина у свијету која привлачи пажњу необичним изгледом, попут оних у облику корпе, крузера, животиња, конзерви, слика…

Хотел, за кога кажу да је невјероватан, другачији, узбудљив, забаван, да обогаћује поп културу, дио је великог пројекта компаније Хард Рок. Сваке вечери, на “фасади” гитаре, уз живописну музику одгирава се и спектакуларни гитар лајт шоу.

Дизајниран као двије гитаре наслоњене једна на другу, висине око 140 метара, прави је спектакл за све који га угледају. Има 35 спратова, 638 луксузно опремљених апартмана и соба, базене, лагуну као и Рок спа од 3.900 квадрата јер се цијели хотелски комплекс налази на миљу од плаже у Холивуду, мјесташца недалеко од Мајамија и Форт Лаудердале.

Хотел, у коме се и небо огледа, има и велики казино, са 3.000 слот апарата, 193 стола за играње и покер салу са 46 столова, концертну дворану са 7.000 места, мноштво трговина и позоришних дворана.

У хотелу, подигнутом на земљи која припада Семинола Индијанцима, постоје и велике просторије за састанке, као и 19 ресторана и 20 барова за најразличитије укусе.

Хотелу је придодат назив Семиноле – јединих Индијанаца на тлу САД који никада у историји званично нису капитулирали. Америчка влада им је признала суверенитет над племенском територијом.

Пројекат изградње хотела гитаре вредан 1.5 милијарде долара, заједно са новцем за концерте који ће додатно у компекс који се препознаје из авиона, привлачити туристе из свих делова свијета.

На свечаном отварању крајем октобра били су Џони Деп, Морган Фриман, Мароон 5, и бројне личности свјетског џет сета, а почетком новембра у том хотелском комплексу наступили су Стинг и Андреа Бочели.

Међу хотелима необичног изгледа је и кинески Тианзи, или како га зову Хотел сина неба, који је одмах по изградњи ушао у Гинисову књигу рекорда као највећа зграда-слика на планети. На њој је божанство које доноси просперитет и дуговечност.

У Сјеверној Кореји је подигнут велики хотел у облику крузрера, изграђен на литици изнад плаже, а у Турској онај што подсјећа на Титаник.

Хотел “састављен од 120 лименки пива” налази се у Данској, а ту су и они у облику гнијезда или НЛО.

Планету красе и бројне зграде јединственог изгледа попут огромне корпе у Охају у САД, али и оних у облику ципела или животиња – од рибе у којој је индијски Национални савјет за развој рибарства, до корнајче у Индонезији, слона у Русији, пса или мачке – а једна од тавких у Њемачкој је претворена у вртић.

Међу најзанимљивијим је, ако се изузму оне најпознатије попут “куће која плеше” у Прагу и музичка школа у Кини која излгеда као концертни клавир на који је ослоњен контрабас или замагљена зграда у Швајцарској и европски Гугенгајхм.

На томсписку је и Форест спирал, зграда у облику спирале на чијем крову је шума, а урађена је по дизајну Хундертвасера, као и она у Данској чији кров има облик ролеркостера.

Коментари 0
Повезане вијести
У току евакуација гостију хотела због квара на бензинској пумпи У току евакуација гостију хотела због квара на бензинској пумпи
Кристијано Роналдо усрећио особље хотела Зеница Кристијано Роналдо усрећио особље хотела Зеница
Међународни фестивал гитаре у Источном Сарајеву од 27. до 30. октобра Међународни фестивал гитаре у Источном Сарајеву од 27. до 30. октобра
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 17m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 47m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 28m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 10m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 39m
    0