Тежак положај угоститеља у Српској

0
403

На Шестој, изборној Скупштини Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, одржаној синоћ и Теслићу, оцијењено је да је материјални и социјалним положај ове категорије запослених изузетно тежак.

У прилог томе је и податак да се просјечне плате радника у овим дјелатностима у Српској крећу између 500,00 КМ и 600,00 КМ, што је за око 300,00 КМ мање од просјечне плате у РС, односно, за чак 1200,00 КМ мање од вриједности Синдикалне потрошачке корпе за четверочлану породицу у Српској.

Један од разлога, зашто је то тако, констатовали су делегати ове изборне скупштине, је велики број радника који чекају посао на Заводу за запошљавање РС, што условљава велику конкуренцију и понуду радне снаге на тржишту рада.

Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС ће у наредном четверогодишњем периоду ће се посебно ангажовати на омасовљењу чланства, борби против рада на црно и сиве економије, те наставити социјални дијалог са послодавцима у циљу повећања плата кроз потписивање Посебног колективног уговора и кроз измјене Закона о раду РС.

За предсједника Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС у наредном четверогодишњем периоду изабран је Горан Савановић.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: