Тривић: Ове године експериментална, а наредне обавезна мала матура

17.02.2020. 20:03
0
ИЗВОР: Srna

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила да ће експериментална мала матура бити одржана ове године у свих 187 основних школа у Српској, а планирано је да 2021. године буде обавезна за све ученике основне школе.

Тривићева је приликом отварања обновљене фискултурне сале у бањалучкој Основној школи /ОШ/ "Свети Сава" рекла да се посљедње двије до три године ради експериментално мала матура, односно тестирање или провјера нивоа знања ученика.

-Планирано је да се на крају школске 2020/2021. године приступи званично тестирању, односно полагању мале матуре. Ове године ћемо провести експериментално тестирање у свим основним школама- рекла је Тривићева новинарима.

Директор ОШ "Свети Сава" Мирослав Попржен рекао је новинарима да се још ове године школе увјежбавају када је ријеч о малој матури.

-Већ од наредне, 2021. године, то ће бити званично мала матура гдје ће резултати са тестирања бити вредновани за упис ђака у средње школе, тако да су још ове године све школе у Српској обухваћене експерименталном малом матуром- рекао је Попржен, који је и предсједник Актива директора бањалучких основних школа.

У јуну прошле године експериментална мала матура из математике и српског језика изводила се у 94 од 187 основних школа у Републици Српској.

Експерименталном малом матуром прошле године било је обухваћено више од 4.500 ученика деветих разреда.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 26m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 37m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 23m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 45m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 59m
    3