Турска донација донијела епидемију: Цијело село заражено опасним вирусом!

0
1008

Скоро цијело влашићко село Мудрике заражено је опасним вирусом бруцелозе, због чега је двадесетак људи завршило у болници, већина стоке успавана, а оно мало што је остало, затворено је у шталама!

Екипа „Дневног аваза“ била је јуче у Мудрикама, где су мјештани казали да су овом опаком болешћу заражене краве, козе, овце и људи.

Вирус се чак ширио познатим влашићким сиром, који је био припремљен од производа заражене стоке.

Селом владају паника и страх. Уобичајени призор оваца, крава и коза на испаши јуче није било могуће видјети. Скоро сва стока је у шталама.

Како нам испричали рјетки мјештани, од бруцелозе су боловали скоро сви. Према ријечима Назифа Маглића, обољели су и мјештани више заселака. Извор је стока, али и непастеризовани млијечни производи које конзумирају.

„Било је обољења, како код људи тако и код стоке. Сада их овдје, у овом засеоку, болује чак двадесетак – казао је он. Истиче да њега и мјештане брине то што је доста обољелих који нису имали додира са стоком нити млијечним производима. Бруцелозу су “зарадили“ путем ваздуха.

„Доста је кућа у којима су сви обољели од бруцелозе, попут оне Изета и Есме Маглић. Оболио је и њихов син Елведин. Иста је ситуација и код супружника Хамде и Назе Маглић. Они сви иду у травничку болницу“, казао је Маглић.

Према појединим информацијама, могући извор заразе је донирана стока, која је у већини случајева долазила из Турске. Како је речено, сумња се да је извор зарезе био ован који је стигао као донација из ове земље. Да су стизале разне донације, потврдио је и Галиб Маглић.

„Добијали смо донације. Мени су ветеринари утврдили да је заражена крава, па су је убили. Доста нас се сад овде бори с тим“, навео је Галиб.

Због масовног обољења стоке од бруцелозе, у њихово село долазили су ветеринари који су прегледали животиње.

„Има доста заражене стоке коју ветеринари успавају ињекцијама. Сјећам се да су у једном налету обољења побијене стотине грла стоке“, говори Маглић, пише Аваз.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име