У Италији преминула четврта жртва вируса корона, очекује се да ће број обољелих расти из часа у час

24.02.2020. 11:44
0
ИЗВОР: Танјуг

У Италији је од вируса корона преминула четврта особа, а до сада има више од 160 обољелих, прије свега у покрајинама Ломбардија и Венето на сјеверу Италије.

Посљедњи преминули је 84-годишњи мушкарац из Ломбардије који је био хоспитализован.

Он је умро у Бергаму, а званичници кажу да је патио од хроничних болести.
Италијански лист "Коријере дела Сера" пише данас да се очекује да ће број заражених расти из часа у час, а да је ноћна мора у Италији започела у петак ујутро када је преминула прва заражена особа.

За само 48 сати од смрти те прве жртве покрајине Ломбардија и Венето завршиле су у блокади, у карантину, док се на путевима налазе војска и полиција, а школе, биоскопи, базени и слично су затворени на најмање једну седмицу.

Главни човјек агенције за цивилну заштиту Анђело Борели казао је да не треба кривити љекаре јер нису на вријеме препознали симптоме вируса корона.

Италијански лист пише и да је у болници у Кодоњу где је био хоспитализован први обољели пацијент најмање пет доктора и медицинских сестара заражено, док је у болници у Долу гдје је хоспитализована још једна заражена особа троје медицинских радника заражено.

- Не ради се ту о броју направљених тестова. Било је ситуација у којима нисмо на вријеме препознали симптоме вируса корона. Љекари су имали проблема при идентификацији симптома - рекао је Борели.

Прва заражена особа у Италији, 38-годишњак, дошао је прошле седмице у болницу у Кодоњу, али су га пустили кући са дијагнозом грипа, а с обзиром на то да нигдје није путовао љекари га нису тестирали на коронавирус. Неколико дана касније стање му се закомпликовало, па се вратио у болницу и тек касније је откривено да је заражен.

Виролог с миланског универзитета Фабрицио Прељиаско казао је да нико од љекара није помислио на коронавирус јер у Италији он досад није био забиљежен, осим код двоје туриста који су још крајем јануара хоспитализовани, а који су дошли из Кине и били на скроз другом подручју.

- Једноставно није било разлога сумњати у коронавирус, поготово што је владао грип. Италија се нашла у ситуацији у каквој је била и Кина, суочила се с новим вирусом. Истина, о коронавирусу се прича већ мјесец, али у Италији није било ни једног другог случаја осим тих туриста - додао је он.

Професор Деви Шридхар са медицинског факултета у Единбургу сматра да је епидемија доживјела велики заокрет у посљедњих 48 часова јер је дошло до пораста броја заражених изван средишта епидемије у Кини "који нису јасно епидемиолошки повезани, нису били на путу ни у контакту са особама којима је дијагностификована болест."

Тако су се задњих дана појавила и развила жаришта у Јужној Кореји, Ирану и Италији, гдје је за неколико дана забиљежено готово 150 случајева и 12 градова је у својеврсној изолацији.

Што се тиче аутохтоног жаришта у Италији, научницима је тешко утврдити ток заразе "првог пацијента" с којег се вирус проширио.

- Оно што се догађа у Италији и у Јужној Кореји могло се догодити било гдје у свијету - упозорио је Шридхар.

Хрватско Министарство науке и образовања издало је препоруку школама у Хрватској да откажу сва организовања путовања у Италију у наредних мјесец. Министарство науке и образовања је ту препоруку издало у складу са препоруком Министарства здравства, а, како наводе, водећи рачуна о безбједности ученика и наставника.
Гимназијалци из Пуле, који су у суботу боравили у Венецији на традиционалном карневалу, вратили су се кућама, али су им из Службе за епидемиологију хрватског Завода за јавно здравље саветовали да остану у кућној изолацији и не иду у школу.
Деца и професори били су на екскурзији двије седмице.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    8h 4m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    3h 30m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    3h 40m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 45m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    10h 24m
    0