У Маријиним грудима куца мушко срце

0
1440

Навршава се тачно десет година откако је у дјевојчици из Мостара закуцало ново срце, за које је пуним плућима дисала цијела Херцеговина.

„Помозите 14-годишњој Марији. Дјевојчица, ученица осмог разреда, треба ново срце, старо отказује. За операцију је потребно 300.000 евра“.

Тако су прије десетак година писали сви тадашњи медији у Херцеговини, Босни и шире.

Изгледи су били никакви, но ова прича је, сада је јасно, предодређено имала сретан крај. Прикупљена је врећа новца, проливена ријека суза, милион дланова скупило се у молитву и акција је успјешно приведена крају.

Када су из Инсбрука почеле стизати лијепе вијести, Херцеговина је одахнула.

Борио се грчевито за Маријин живот и покојни јој отац Драган који је преминуо 2011., али и мајка Марина.

24. јуна навршиће се тачно десет година откако је у дјевојчици из Мостара закуцало ново срце, за које је пуним плућима дисала цијела Херцеговина. Марија Соче сада има 25 година, а у августу ове године се и удаје. Завршила је факултет, а сада на бироу чека посао. Дакле, живи посве обичан живот, што је некада био само недостижан сан.

Осјећам се супер, потпуно сам здрава. Завршила сам факултет, удајем се 12.8.“, почиње причу Марија. Каже да је била на контроли у Аустрији  ове године, а прије тога 2014. Доктори  не сматрају да су чешће контроле потребне, осим у ванредним околностима – попут трудноће.

Упитана хоће ли, с обзиром на све што је проживјела, имати препрека у породичном животу Марија каже да неће.

„И када су ме припремали на трансплантацију објаснили су ми да нема никаквих препрека, ако будем здрава, а срце буде нормално радило“, појашњава нам Марија додавши да у Америци жене попут ње без проблема роде двоје-троје дјеце, док се код нас томе приступа изузетно опрезно.

Истиче да је задња контрола и из тих разлога била  детаљна, промијенила је и лијекове које мора пити, те је спремна за све што са собом доноси брак.

Жао јој што концерт није снимљен

Упитана чега се најприје сјети када се присјети 2007., Марија рече да јој се све чини као сан. Живјела је нормално и ишла у школу, да би јој одједанпут срце почело лупати. На прегледу је установљена да срце ради само 20 посто.

Стање се погоршавало. Када је стигла у Инсбрук срце је једва куцало. Органи су почели отказивати.

25. маја су јој уграђена два вјештачка срца да се организам опорави, како би могла поднијети трансплантацију. Упитана зна ли чије је срце добила, Марија нам каже да по правилима Еуротранспланта приматељ има право знати само доб и град из којег стиже орган, те због чега је преминуо донатор.

Марија носи срце особе из Хамбурга, особе у раним двадесетима која је страдала у несрећи на мотору, па мисли да има „мушко срце“, док прави идентитет не зна.

Упитана је ли осјетила колико је људи помогло да се она спаси, вал позитивне енергије, Марија каже да је у постељи у Инсбруку о себи читала у изрезаним чланцима које јој је прикупљала тетка. Жао јој је што не постоји снимак концерта под Бијелим Бријегом, гдје се прикупљао новац за њено лијечење.

И након свих ових година захвална је свима који су на било који начин, материјално или молитвама, помогли да данас буде то што јесте.

Марија живи с мајком, братом и двјема сестрама.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: